IndonesieNU

Welkom in het wonderschone Oost-Java

Welkom in het wonderschoneOost-Java

15-10-2014 | Ervaar Oost-Java
Een beeldschone zuidkust met maagdelijke witte zandstranden, uitgestrekte thee- en koffieplantages, adembenemende vulkanen, koloniale architectuur én dichtbij het populaire toeristeneiland Bali. Bezoek en ervaar Oost-Java samen met Indonesiënu.

Oost-Java kent een rijke geschiedenis, want op dit deel van het eiland Java ontstond in de 13e eeuw het machtige koninkrijk Majapahit dat zijn invloed liet gelden over de Indonesische archipel en daarbuiten.


Penataran Oost-Java

Dat er in Oost-Java een belangrijk politiek machtscentrum lag, blijkt wel uit de vele overblijfselen uit het Majapahit-rijk die hier nog rijkelijk te zien zijn. Een daarvan is het grootste en belangrijkste hindoeïstische tempelcomplex op Oost-Java, Candi Penataran. Het tempelcomplex ligt ongeveer 20 kilometer ten noorden van Blitar [Lees ook: Romantisch diner bij Candi Penataran].

Andere bekende tempels in Oost-Java zijn de Singosari-tempel en de tempel van Kidal. 


     Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-java


Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost-Java, is de op een na grootste stad van Indonesië en dat kun je wel merken. Net als in Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, is het hier een drukte van belang. Verkeersopstoppingen zijn ook in Surabaya geen onbekend fenomeen meer. En dat is ook niet raar, want deze 'Stad der Helden' vormt het economisch hart van Oost-Java. Moderne winkelcentra, hotels en kantoorgebouwen rijzen als paddestoelen uit de grond. 

Oost-Java Surabaya

Surabaya kent echter ook een oud stadsdeel waar je nog veel koloniale architectuur tegenkomt, zoals het gebouw van Hotel Ibis, Bank Indonesia, het kantoor van de Gouverneur van Surabaya en het gebouw waar Hotel Majapahit gevestigd is.

Ten tijde van de Nederlandse overheersing heette Hotel Majapahit, Hotel Oranje. Na het uitroepen van de onafhankelijkheid door Soekarno, de grondlegger van de Indonesische republiek, hebben Indonesische strijders de Nederlandse vlag van het dak van het hotel gehaald en de blauwe stof van de vlag gescheurd. Sindsdien wappert de rood-witte vlag op het dak van Hotel Majapahit. 

Surabaya Hotel Majapahit

Het gebouw is een favoriet object op foto's. Groepjes jongeren komen hier vaak samen selfies te maken met op de achtergrond Hotel Majapahit.


     Schitterende natuur


Ook voor natuur ben je in Oost-Java aan het juiste adres. Ontdek de schitterende, ongerepte natuur. Breng een bezoek aan een van de maagdelijke witte zandstranden aan de zuidkust van Oost-Java. Geniet van het geluid van de rollende golven en het uitzicht over het heldere blauwe zeewater van de Indische Oceaan [Lees ook: Pantai Pangi, onontdekt strand ten zuiden van Blitar].

Pantai Pangi

Oost-Java kent ook vele watervallen. De ene nog mooier dan de andere. Zo ligt nabij het bergdorpje Batu, de waterval Coban Rondo. De waterval is niet alleen mooi om naar te kijken. Er zit ook een verhaal achter. Een legende die helaas niet zo goed afloopt [Lees ook: Coban Rondo, de waterval van de weduwe].

Coban Rondo Oost-Java

Een andere topattractie die je niet mag missen is natuurlijk de vulkaan Bromo, wereldberoemd om zijn magische zonsopgang die je vanaf de kraterrand kunt aanschouwen. Geniet van een adembenemend uitzicht op andere vulkanen, de savanne en de enorme zandvlakte. 

Een andere populaire vulkaan is de Ijen, waar mijnwerkers elke dag de zwavelgassen moeten trotseren. Zij delven er gele, harde zwavelstukken en dragen die in dunne manden naar beneden de steile berg af.


     Thee- en koffieplantages


Oost-Java staat ook bekend om de vele thee- en koffieplantages. Theeplantages vind je bijvoorbeeld in Wonosari, zo'n 30 kilometer van Malang, de op een na grootste stad in Oost-Java. Deze schitterende uitgestrekte plantage ligt aan de voet van de berg Arjuna. Hier kun je zien hoe het thee plukken in zijn werk gaat en volg je het hele theeproces.

Koffieplantages vind je met name in het rustige Kalibaru, dat door de meeste toeristen gebruikt wordt als ruststop voor de verdere reis naar Bali.


     Uitstekende vliegverbinding met Bali


Oost-Java is de buurprovincie van Bali en heeft een uitstekende vliegverbinding met het populaire toeristeneiland. Dagelijks vliegen verschillende luchtvaartmaatschappijen tussen Surabaya en Denpasar. De reis tussen Oost-Java en Bali is ook heel goed te doen met de bus of met eigen vervoer. De oversteek naar Bali doe je per ferry.

Ervaar eerst de Javaanse cultuur voordat je je reis vervolgt naar het kleurrijke Bali. Of maak de reis andersom. Bezoek eerst het cultuurrijke Bali en hop dan naar het eiland Java. Wat jij wilt. 

Surabaya airport

Maar ook vanuit de Indonesische hoofdstad Jakarta is de reis naar Oost-Java heel goed te doen. Vanuit Jakarta is Surabaya te bereiken per vliegtuig (reisduur van +/- 1,5 uur) of per trein (+/- 12 uur). Je bent met de trein wel langer onderweg, maar het uitzicht dat je gedurende reis te zien krijgt, is schitterend: rijstvelden, zee en strand.

Rijke geschiedenis, cultuur, natuur en een uitstekende vliegverbinding met het populaire eiland Bali. Oost-Java, de ideale bestemming voor een vakantie in Indonesië. 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rij...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »