IndonesieNU

Wonderschoon: de Madakaripura watervallen

Wonderschoon: de Madakaripurawatervallen

14-10-2016 | Ervaar Oost-Java
Alsof je in een fikse regenbui bent beland. Het water klettert naar beneden. Op sommige plekken nog heviger dan op andere. Het geluid is oorverdovend. Indonesiënu neemt je mee naar de Madakaripura watervallen in Probolinggo, Oost-Java. Let op: wees voorbereid op natte voeten!
De watervallen van Madakaripura liggen in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park in de provincie Oost-Java. Met een hoogte van ongeveer 200 meter zijn dit de hoogste watervallen op het eiland Java en de op een na hoogste in Indonesië. 

Omdat Madakaripura op ongeveer een uur rijden ligt van de magische vulkaan Bromo, combineren veel toeristen een bezoek aan de Bromo met een uitstapje naar deze wonderschone watervallen.

Madakaripura watervallen

Volgens een legende was Madakaripura eeuwen geleden een stuk land dat een geschenk was van Hayam Wuruk, de koning van het rijk Majapahit, aan zijn militaire leider Gajah Mada.

Gajah Mada zou bovennatuurlijke krachten bezitten. Deze zou hij hebben verkregen door te mediteren in een grot bij de Madakaripura watervallen. Nog steeds bezoeken mensen de watervallen om te mediteren en rituelen uit te voeren, met name op 1 Suro, het nieuwe jaar volgens de Javaanse kalender. 

Madakaripura watervallen

Bij de parkeerplaats kun je eventueel een gids huren. Die regelt, als je dat wilt, ook een ojek (fietstaxi) voor je. De ojek brengt je van de parkeerplaats naar de 'toegangspoort'. Vanaf de toegangspoort is het ongeveer nog 20 minuten lopen naar de watervallen. Een zeer indrukwekkende tocht over een stenen pad, langs een kabbelende rivier en dichtbegroeide hellingen. Onderweg staan warungs (kleine eenvoudige winkeltjes) waar je drinken kunt kopen en even kunt uitrusten. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de afstand tussen de parkeerplaats en de toegangspoort te voet af te leggen (+/- 20 minuten). 

Madakaripura watervallen

Voordat je je een weg moeten banen door het water om bij de watervallen te komen, kun je een poncho huren en speciale waterdichte tassen om belangrijke spullen in te bewaren, zoals je fotocamera en belangrijke documenten. De poncho beschermt alleen een deel van je kleding en je tas, maar je voeten worden sowieso nat. De meeste toeristen die de watervallen bezoeken dragen dan ook teenslippers en kleding die nat mag worden. Want droog zul je er zeker niet uit komen!

Bij de watervallen kan het op sommige stukken erg glad zijn. Een gids die een veilige route voor je zoekt door het water en over de rotsblokken, is daarom best handig. Met name wanneer je kleine kinderen bij je hebt. Maak van tevoren wel goede afspraken over de prijs, en wat er bij de afgesproken prijs zit inbegrepen, zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. 

Madakaripura watervallen

Het avontuur begint. Je baant je een weg door de rivier, over gladde rotsblokken. Het water klettert naar beneden. Alsof je in een hevige regenbui bent beland. Even later, houdt het op met regenen. Je kijkt om je heen. Nu zie je pas in wat voor moois je bent beland. De 'regen' komt uit de rotswanden van een natuurlijke waterbron. 

Madakaripura watervallen

Madakaripura bestaat uit meerdere watervallen. Toeristen wordt aangeraden de watervallen in de vroege morgen te bezoeken. Als het niet anders kan, dan het liefst nog vóór het middaguur. In de middag is de kans op regenbuien groot en kan het gebied overstroomd raken. Wanneer het regent, roepen de parkbeheerders bezoekers op het gebied te verlaten. 

Madakaripura watervallen

Het water net onder de hoogste waterval is zeven meter diep. Bezoekers mogen daar dan ook niet zwemmen. Wees ook voorzichtig met het maken van foto's. Op sommige plekken kan het heel glad zijn. Je kan makkelijk uitglijden.

Madakaripura watervallen

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rij...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »