IndonesieNU

Verkoelende drankjes in Indonesië

Verkoelende drankjes inIndonesië

22-05-2014 | Culinair
In een tropisch land als Indonesië is het belangrijk dat je voldoende drinkt. Aangeraden wordt om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken om uitdroging te voorkomen. Wil je liever een drankje mét smaak. Ook dan ben je in het Indonesië aan het juiste adres. IndonesiëNU heeft vijf ijskoude drankjes voor je op een rij gezet die je in de meeste eethuisjes en/of restaurants wel op de menukaart zult tegenkomen.

1. Es teler

Es teler is een cocktail met geschaafd ijs. De belangrijkste ingrediënten in dit verkoelende drankje zijn kokosmelk, advocado, nangka (jackfruit) en kokosvlees. De zoete smaak komt van de gecondenseerde zoete melk.

Een ander bekend drankje met geschaafd ijs is es campur. In es campur zit onder meer rozenstroop, verschillende soorten fruit, agar-agar (pudding van zeewier) en soms ook stukjes wit brood.

es teler

2. Jus alpokat

Jus alpokat of advocado juice is een populair drankje in Indonesië en het hele jaar door verkrijgbaar. Het is niet alleen lekker, maar ook supergezond. De advocadovrucht zit namelijk boordevol vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.

De belangrijkste ingrediënten van deze juice zijn natuurlijk advocado’s, suiker en water. Heel eenvoudig ook zelf te maken met een blender.

Andere juices die het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn onder meer jus melon (honingmeloen) en jus jeruk (orange juice). En afhankelijk van het seizoen jus mangga (manggo) en jus sirsak (zuurzak). Als je een durian-liefhebber bent, probeer dan ook eens de jus durian! Of het verkoelend werkt, is dan nog maar de vraag. 

juice alpokat

3. Es kelapa muda bulat

Es kelapa muda bulat is kokoswater dat in de kern van jonge groene kokosnoten zit. Dit kokoswater – met of zonder toegevoegde suiker - wordt in de kokosnoot zelf geserveerd met een rietje en een lepel om het kokosvlees van de bast te schrapen. Een verfrissend drankje en een gezonde dorstlesser. Ook verkrijgbaar in eethuisjes en eetkraampjes aan de kant van de weg. 

es kelapa muda bulat

4. Es dawet/es cendol

Es dawet of es cendol is een bekend drankje. Niet alleen in Indonesië, maar ook in Nederland. Op de vele pasar malams in Nederland is deze populaire drank niet meer weg te denken.

In Indonesië komt de es dawet nog beter tot zijn recht. De lekkere mix van kokosmelk, Javaanse suiker en de groene meeldruppels mét of zonder nangka doen je verlangen naar meer.

es dawet

5. Es teh manis

Es teh manis of zoete ijsthee. In Indonesië wordt voor es teh manis meestal jasmijnthee gebruikt. Heel eenvoudig, maar een prima dorstlesser. Vooral als je kort daarvoor je tong hebt 'verbrand' aan een van de vele hete gerechten die Indonesië kent. Drink dan es teh manis om de brand te blussen. 

ijsthee

Foto's: IndonesiëNU

Gerelateerde artikelen

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »