IndonesieNU

Enjoy what? Jakarta?

Enjoy what? Jakarta?

13-11-2013 | Enjoy Jakarta in Amsterdam
Dinsdag 12 november organiseerde de toeristische dienst van Jakarta het evenement 'Enjoy Jakarta' in het luxe en stijlvolle Grand Krasnapolsky in Amsterdam. 'Enjoy Jakarta' of 'Geniet van Jakarta'; een veelbelovend thema. Wij dachten dan ook dat we op dit evenement verschillende facetten van deze bruisende metropool te zien zouden krijgen. Maar niets is minder waar. 
Die namiddag motregende het in Amsterdam. De ingang van het hotel op de Dam zag er verlaten uit. Geen Indonesische gezichten die ons verwelkomden. En dat is juist typisch Indonesisch. 

     Droge persconferentie


Het evenement begon met een persconferentie. Indonesiënu hoopte iets nieuws te horen over Jakarta, 1 van de meest dichtsbevolkte metropolen ter wereld. Jammer, de delegatie uit de Indonesische hoofdstad had niets nieuws te vertellen. Het was een 'droge' persconferentie. De informatie die werd gegeven was te algemeen en kon volgens ons het publiek niet overhalen Jakarta te bezoeken.

vakantie jakarta

Tijdens de videopresentatie passeerden prachtige beelden de revue. Maar ook hier ontbrak de eigenlijke boodschap. Het werd ons wederom niet duidelijk waarom wij Jakarta nu moeten bezoeken. 

Na de persconferentie kregen bezoekers de gelegenheid te netwerken met vertegenwoordigers van toeristenbureau's uit Jakarta. Een mooie gelegenheid om een samenwerking tot stand te brengen tussen Nederland en Indonesië op het gebied van toerisme. Jammer dat de tijd daarvoor te kort was. Het volgende onderdeel van het programma diende zich al aan: het diner met een reeks optredens in Indonesische sfeer. 

     Galadiner


SBS6-presentatrice Celine Huijsmans mocht samen met Abang-None Jakarta - de Mister en Miss Jakarta - het evenement in het Krasnapolsky presenteren. Ook hier werd er gesproken over Jakarta en zijn bezienswaardigheden.

celine huijsmans

Een ding viel ons echter op; Abang-None Jakarta spraken vol lof over de malls en golfbanen van Jakarta. Natuurlijk is het leuk om even een balletje te slaan op de golfbaan of verkoeling te zoeken in 1 van de vele malls die de Indonesische hoofdstad telt. Maar, malls en golfbanen kunnen toch niet de belangrijkste redenen zijn voor Nederlandse toeristen om Jakarta te bezoeken, dachten wij.

     Geen Soto Betawi


Tijdens het evenement werden er verschillende dansen uit Jakarta opgevoerd, van traditionele tot moderne dansen. Ook het podium ademde de sfeer in van Jakarta. Afbeeldingen van Kota Tua verschijnen op de achtergrond. De muziek, de dans en het podium brachten ons even naar Jakarta. Maar niet voor lang....... 

betawi dans

De Jakartaanse sfeer verdween abrupt bij het zien van het eten dat werd opgediend: salade, steak en een westers toetje. Een beetje raar. Steak als hoofdgerecht bij een evenement dat als doel heeft Jakarta te promoten. Zou het niet passender zijn geweest om echte Jakartaanse gerechten te serveren, zoals bijvoorbeeld soto Betawi of es podeng?

steak

Of misschien is het wel zo dat het opdienen van westers eten juist laat zien dat Jakarta meer en meer verwesterd is geraakt? Wij hopen van niet. Het kan natuurlijk ook zijn dat de organisatoren gewoon te weinig tijd hadden om dit evenement voor te bereiden. 

     Sepanjang Jalan Kenangan


Dat was het eten. Nu de zang. Daar was de Jakartaanse sfeer ook al in geen velden te bekennen. Zanger en musicalster Jamai Loman die Indonesisch bloed door de aderen heeft stromen, bracht westerse house music-achtige liedjes ten gehore. Oké, heel even, maar dan ook héél even kwam er de tekst 'Sepanjang Jalan Kenangan' uit zijn gouden keeltje. Maar daar bleef het ook bij. Enjoy Jakarta. Misschien was Enjoy Amsterdam passender geweest voor dit evenement? 

Nee, zo erg was het gelukkig nou ook weer niet. De sluitingsdans was een dans uit Jakarta. De Jakartaanse sfeer kwam weer terug in de zaal. Bezoekers dansten mee en genoten zichtbaar met volle teugen. 

Jakarta dans

Ofschoon de sluitingsdans toch wel wat heeft goedgemaakt, bleven wij in verwarring gehuld. Een evenement als Enjoy Jakarta is er toch op gericht om de sfeer van Jakarta over te brengen op het publiek. En juist dat ontbrak bij dit evenement.

Of misschien was dat juist de bedoeling. 

Genieten van Jakarta, kan nu eenmaal niet in hartje Amsterdam. Genieten van Jakarta kan alleen in Jakarta!

Foto: Alle foto's van Indonesiënu

vakantie jakarta

Gerelateerde artikelen

Patatje Joppie in Jakarta

Patatje Joppie in Jakarta

30-04-2014 | Advertorial
Als je al een langere tijd in Indonesië zit, verlang je af en toe ook naar Hollandse/westerse kost. Zo kan een pata...
Meer »
Kom shoppen in Jakarta!

Kom shoppen in Jakarta!

03-05-2013 | toename winkelruimte in de Indonesische hoofdstad
Goed nieuws voor de shopaholics onder ons. Jakarta heeft er 313.500 vierkante meter aan winkelruimte bij. Dit komt onder...
Meer »
Indonesische dagen bij Albert Heijn

Indonesische dagen bij Albert Heijn

09-03-2014 | AH in het teken van de Aziatische keuken
De komende dagen staat supermarktketen Albert Heijn in het teken van de Aziatische keuken. Indonesisch eten is daar natu...
Meer »
INYS brengt jongeren bij elkaar

INYS brengt jongeren bij elkaar

17-10-2013 | Indonesia Nederland Youth Society
Zaterdag 19 oktober vindt de officiële inauguratie van de Indonesia Nederland Youth Society (INYS) plaats. Wat is d...
Meer »
Forten in Indonesië

Forten in Indonesië

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Pesta Rakyat 2014

Pesta Rakyat 2014

01-09-2014 | Nieuws
Ter gelegenheid van de viering van de 69e onafhankelijkheidsdag van de Republiek van Indonesië, geeft de Indonesisc...
Meer »
Winactie Angklung Eindhoven 2014

Winactie Angklung Eindhoven 2014

29-05-2014 | Angklung Eindhoven Goes to Cinema
Liefhebbers van angklung-muziek opgelet! Voor het derde opeenvolgende jaar geeft angklung ensemble 'Angklung Eind...
Meer »