IndonesieNU

Verliezen is niet erg

Verliezen is niet erg

21-07-2014 | Verkiezingen 2014
De Indonesische kiescommissie (KPU) is druk bezig met het berekenen van de binnengekomen stemmen. Zoals het er nu naar uitziet, loopt presidentskandidaat Joko 'Jokowi' Widodo aan kop [Lees ook: Fotoreportage Indonesische presidentsverkiezingen]. 
Presidentskandidaat Prabowo Subianto en zijn campagneteam lijken daar niet zo blij mee te zijn. Zij zijn van mening dat er gerotzooid is met het tellen van de stemmen en eisen herverkiezingen. De nationale kiescommissie geeft geen gehoor aan hun verzoek en gaat door met het berekenen van de binnengekomen stemmen uit de 34 provincies [Lees ook: Wie wordt de nieuwe president van Indonesië?]. 

Prabowo en de zijnen laten het er niet bij zitten. Tientallen Prabowo-aanhangers verzamelden zich maandag (21/7) bij het KPU-gebouw in Centraal-Jakarta om er te demonstreren. Maar de kiescommissie laat zich niet van haar stuk brengen en houdt vast aan dinsdag 22 juli, de dag waarop de verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt. Dit tot ongenoegen van het campagneteam van Prabowo, dat diezelfde dag naar de politie is gestapt om de KPU aan te klagen.


     'Dat hoort nu eenmaal bij het leven.'


Eerder die dag heeft vertrekkend president Susilo Bambang Yudhoyono (SBY) Jokowi en Prabowo nog opgeroepen de uitslag van de verkiezingen hoe dan ook te aanvaarden. Volgens SBY is het goed om je nederlaag te erkennen en de winnaar te feliciteren. Dat hoort nu eenmaal bij het leven, aldus de president. 

Joko Widodo lijkt vooralsnog de enige te zijn die gehoor geeft aan de oproep van vertrekkend president Susilo Bambang Yudhoyono. Jokowi heeft zijn aanhangers opgeroepen zich verre te houden van demonstraties. Ook bij een overwinning voor Jokowi – alles wijst er op dat de gouverneur van Jakarta de nieuwe president van Indonesië wordt – mag er op dinsdag 22 juli geen feest worden gevierd. Feest vieren mag pas op de dag na de bekendmaking, dus op woensdag 23 juli. Die dag houdt Jokowi ook zijn overwinningsspeech- mocht hij als winnaar uit de bus komen. 


     Wachten op de uitslag


President Susilo Bambang Yudhoyono hoopt ondertussen dat de bekendmaking van de verkiezingsuitslag veilig en ordelijk verloopt. 'Laat het niet zo zijn dat bepaalde krachten het democratisch proces verstoren', aldus vertrekkend president SBY [Lees ook: Veiligheidssituatie rond bekendmaking verkiezingsuitslag]. De uitslag van de presidentsverkiezingen wordt in de namiddag (lokale tijd) bekendgemaakt. 

Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Belofte maakt schuld

Belofte maakt schuld

24-07-2014 | Verkiezingen 2014
Als Nederland in 2016 Europees kampioen wordt dan… trakteer ik op een rondje Bir Bintang, maak ik een Indonesisch...
Meer »
Prabowo populair op Facebook

Prabowo populair op Facebook

16-05-2014 | Onderzoek socialbakers.com
Met meer dan 4,9 miljoen fans op Facebook, staat de Indonesische presidentskandidaat Prabowo Subianto in de top 10 van p...
Meer »
Wie is de rijkste van de vier?

Wie is de rijkste van de vier?

02-07-2014 | Financiën bekendgemaakt
De Indonesische presidents- en vicepresidentskandidaten hebben hun financiën openbaar gemaakt. Op de website van de...
Meer »
Het derde presidentsdebat

Het derde presidentsdebat

23-06-2014 | Verkiezingen 2014
Het derde presidentsdebat zondag 22 juni stond in het teken van internationale politiek en nationale veiligheid. Net als...
Meer »
De belangrijke data op een rij

De belangrijke data op een rij

16-03-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 16 maart 2014 zijn in Indonesië de campagnes voor de parlementsverkiezingen officieel van start gegaan. De p...
Meer »
Stemmen kopen? Geen probleem!

Stemmen kopen? Geen probleem!

13-12-2013 | Verkiezingen 2014
Meer dan 40 procent van de Indonesische kiezers vindt het aanvaardbaar dat politici stemmen kopen in de aanloop van de v...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »