IndonesieNU

Het tweede presidentsdebat

Het tweede presidentsdebat

16-06-2014 | Verkiezingen 2014
Zondag 15 juni 2014. Het tweede presidentsdebat. Live uitgezonden op de Indonesische televisie. Waar tijdens het eerste presidentsdebat de presidentskandidaten nog bijgestaan werden door hun running mate, stonden Joko ‘Jokowi’ Widodo en Prabowo Subianto er ditmaal alleen voor [Lees ook: Eerste presidentsdebat is achter de rug]. Het tweede debat in een reeks van vijf debatten, stond in het teken van de economie en het welvaartsbeleid.
Zelfverzekerd en vol zelfvertrouwen. Zo begon Prabowo Subianto het tweede debat. De ex-generaal heeft een duidelijke metamorfose ondergaan. Waar hij tijdens het eerste debat nogal zenuwachtig overkwam, gaf hij nu krachtig en standvastig antwoord op de vragen.

Ook bij Jokowi was een metamorfose waar te nemen. Anders dan tijdens het eerste debat, begon hij het tweede debat onrustig. Hij oogde zenuwachtig. De rust kwam echter terug, naarmate het debat vorderde.


     De inhoud


Volgens economen, verschillen de partijprogramma’s van beide presidentskandidaten niet veel van elkaar. Zowel bij Prabowo als bij Joko Widodo gaat het, wat betreft het economische beleid, om economische zelfstandigheid.

Er is echter een ding dat ons opvalt. Waar Jokowi eerder nog de ontwikkeling van de volkseconomie steunde en tegelijkertijd buitenlandse investeerders van harte welkom heette in Indonesië, gaat hij nu op de protectionistische toer. Als het aan Jokowi ligt wordt het buitenlandse investeerders niet zo makkelijk meer gemaakt om in Indonesië te investeren.

Of zij daar zo blij mee zijn, is nog maar de vraag [Lees ook: Jokowi wint, investeerders blijven].

Wat ook opvalt, is dat Prabowo het net als tijdens het eerste debat, ook dit keer eens is met zijn tegenstander. ‘Ik luister niet naar mijn adviseurs. Jokowi heeft gelijk. Ik ben het met hem eens.’ Prabowo reageerde hiermee op Jokowi’s standpunt betreffende de creatieve industrie in Indonesië. De ex-generaal stapte op zijn tegenstander af en omhelste hem. 

Prabowo’s zoon, Didit Hediprasetyo, is werkzaam in de creatieve industrie als modeontwerper. 


     Wie toonde zich de sterkere?


Wat betreft zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen, blonk Prabowo tijdens dit debat toch duidelijk uit. Kijken we echter naar de inhoudelijke antwoorden, dan toonde Jokowi zich, volgens waarnemers, de sterkere in het debat met concrete en relevante antwoorden. Bij Prabowo, bleef het net als de vorige keer, bij puur rethorische antwoorden.

Het is nu aan de kiezers om te beslissen of zij gaan voor een zelfverzekerde presidentskandidaat met een flinke dosis zelfvertrouwen of een leider die komt met concrete voorstellen. 

Er zijn nog drie debatten te gaan. Dus net als de vorige keer, zeggen wij: Er kan nog van alles gebeuren. De strijd is nog niet gestreden. 

Foto: screenshot YouTube

Gerelateerde artikelen