IndonesieNU

Pantai Pandawa, het geheime strand van Bali

Pantai Pandawa, het geheimestrand van Bali

03-03-2014 | Ervaar Bali
Bali staat bekend om zijn prachtige stranden. Het populairste strand op het eiland is misschien wel het strand van Kuta, waar de meeste toeristen te vinden zijn. Jammer dat dit gebied de laatste tijd ontsierd wordt door plastic afval dat door de zee het strand is opgespoeld. Indonesische toeristen zoeken daarom naar alternatieven. Pantai Pandawa is daar een van. 
Pantai Pandawa is vernoemd naar de vijf Pandawa broers, figuren uit het heldendicht Mahabharata uit India. Bij een bezoek aan Pantai Pandawa zul je worden opgewacht door vijf prachtige standbeelden die Yudhistira, Bima, Arjuna, Nakula en Sadewa afbeelden: de vijf Pandawa broers. Hun standbeelden staan in nissen die in de rotswanden zijn uitgehouwen.

Pantai Pandawa ligt in het dorpje Kutuh, in het regentschap Badung, Zuid-Bali. Pantai Pandawa wordt ook wel 'het geheime strand' genoemd, omdat het verscholen ligt achter hoge kliffen overwoekerd met struikgewas. 

Pantai Pandawa, Daniela Vladimirova
Foto: Daniela Vladimirova (Flickr)

Tot voor kort was Pantai Pandawa, dat slechts 3 kilometer van de populaire badplaats Nusa Dua ligt, vrij moeilijk te bereiken. Maar daar kan best wel eens verandering in komen. De lokale overheid ziet namelijk potentie in het gebied. Stukken rots zijn weggehakt om plaats te maken voor een 1,5 kilometer lange weg met aan weerszijden steile rotswanden. 


     Wat er te doen

  
Bij Pantai Pandawa kun je onder meer een kano huren. De kano is geschikt voor twee personen. De huurprijs van een kano bedraagt 15.000 rupiah* (november 2013). Voor een zwemvest betaal je 10.000 rupiah.

Ga je het water in? Wees dan wel voorzichtig. De zee kan onvoorspelbaar zijn. 

Liever lekker relaxen in een ligstoel? De huurprijs voor twee ligstoelen incl. parasol bedraagt ongeveer 50.000 rupiah.  

Pantai Pandawa, 22Kartika
Foto: 22Kartika (Wikimedia Commons)

Delen van Pantai Pandawa worden gebruikt voor de zeewierteelt. Bezoek eens een van de zeewierboerderijen die sinds de jaren '80 van de vorige eeuw het eigendom zijn van de plaatselijke bevolking.

Pantai Pandawa is ook de plaats voor de jaarlijkse hindoeceremonie 'Melasti' die drie dagen voor Nyepi, het Balinese nieuwjaar, plaatsvindt. Tijdens de Melasti-ceremonie zuiveren de Balinese hindoes hun geest en ziel.


     Hoe er te komen


Pantai Pandawa is ongeveer een uur rijden van de internationale luchthaven Ngurah Rai. Vertrek je vanuit Kuta, rijd dan richting het culturele park Garuda Kencana Wisnu, sla vervolgens linksaf richting Nusa Dua of Bali Cliff. Kijk goed uit naar het bord 'Pantai Pandawa/Pandawa Beach'. Bij de kruising aangekomen, sla je linksaf. Volg de weg langs de kliffen naar Pantai Pandawa. 

Een bezoek aan het strand kost voor buitenlandse toeristen 5000 rupiah per persoon en voor lokale toeristen 2000 rupiah


     Eten en accommodatie


Langs het strand staan verschillende eethuisjes waar je onder meer terecht kunt voor nasi goreng, mie goreng, visgerechten en westers eten.  

Op het moment van publicatie van dit artikel, zijn er nog geen hotels beschikbaar in dit deel van Bali. Overnachten kan in Nusa Dua, 3 kilometer van Pantai Pandawa. 

Wil je in alle rust genieten van een schitterend uitzicht, dan is een bezoek aan Pantai Pandawa zeer zeker aan te bevelen. Een prachtig wit strand, helder en schoon water met in de verte het rustgevende gebeuk van de golven.

* 1 euro is omgerekend ongeveer 15.500 rupiah (3 maart 2014)
 
Bron: Travel Indonesia
Leadfoto: 22Kartika (Wikimedia Commons)

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »