IndonesieNU

Straatkinderen maken een video

Straatkinderen maken een video

24-03-2015 | Blog
Straatkinderen in Indonesië hebben weinig kans op een betere toekomst. Stichting Yayasan Kampus Diakonia Modern (KDM) in Bekasi, West-Java, vangt deze kansarme kinderen op en begeleidt hen naar een zelfstandig leven. Aan de hand van verschillende activiteiten ontwikkelen zij zich tot zelfverzekerde individuen. Indonesiënu wilde graag een bijdrage leveren aan de initiatieven van KDM. Dat deden wij in de vorm van kennisoverdracht, in dit geval het maken van een video
Met een serieuze uitdrukking op het gezicht, laten de kinderen van KDM hun potlood over het blanco velletje papier gaan. Af en toe halen enkelen van hen hun potlood van het papier om ideeën te zoeken. 'Ze leren hoe zij een boodschap kunnen overbrengen via een tekening', vertelt Junito Drias, content strategist bij Indonesiënu. 'Ik heb hen gevraagd hun gevoelens op papier te zetten.' Het overbrengen van een boodschap via visuele beelden is een must bij het maken van een film of video. 

gambar

Sinds oktober 2014 organiseert Indonesiënu een reeks videotrainingen voor de kinderen van KDM. Gratis. 'Alle kosten van de training komen voor rekening van Indonesiënu. Wij doen dit omdat wij weten dat deze videotraining de verbeelding van een kind kan verrijken. Wat ook belangrijk is, is dat deze sociale activiteit in lijn is met de missie en visie van Indonesiënu: helpen bij de ontwikkeling van lokale gemeenschappen', aldus Junito Drias die geboren is in Indonesië. 

samen kdm

De videotraining is speciaal samengesteld voor beginners die willen weten hoe ze een video moeten maken en hoe ze een camera moeten gebruiken. Moeilijke begrippen worden makkelijk uitgelegd. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. De leeftijd van de deelnemers varieert van 12 tot 16 jaar. 

'De training vindt voor 20% binnenshuis plaats, en voor 80 procent buitenshuis. Je kunt dit niet vergelijken met een master class-training. Het belangrijkste is dat de deelnemers plezier hebben en tegelijkertijd ook serieus aan de training deelnemen. Het gebeurt wel eens dat een deelnemer niet serieus meedoet en andere deelnemers stoort. Dan moet je natuurlijk streng optreden. Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je begrip opbrengt. Per slot van rekening blijven het kinderen', aldus Junito Drias, die bijna tien jaar als videojournalist in Nederland heeft gewerkt. 

kamera close up

In maart 2015 gingen wij een stapje verder: het maken van een script. Jenny Lumasil, medewerker van KDM, kreeg de opdracht om een verhaallijn te maken. Jenny, geboren in 1992, moest, toen zij in de eerste klas van de lagere school zat (groep 3), noodgedwongen stoppen met school. Haar ouders konden het schoolgeld niet meer opbrengen. Jenny werd opgevangen door KDM en bleef er wonen. Nu werkt ze voor de stichting. Naast haar werkzaamheden studeert ze multimedia design. 

'Ik wil leren hoe je een video moet maken omdat een film of video een positieve boodschap kan overbrengen naar het publiek', vertelt Jenny met een glimlach. Jenny wil graag een korte film maken over het belang van lezen voor de ontwikkeling van een kind. 

jenny lumasil

'Leren hoe je een film moet maken, is leuk voor iedereen. Voor kinderen, volwassenen, voor wie dan ook. Middels de videotraining leren de deelnemers hoe ze efficiënt kunnen communiceren via visuele taal, audio of door gewoon stil te zijn. Bovendien is een video zeer efficiënt bij het voeren van een campagne door een organisatie zoals KDM. In de hedendaagse samenleving is video een belangrijk instrument voor de communicatie met een breed publiek', vertelt Junito.

Onze dank gaat uit naar alle cliënten die gebruik hebben gemaakt van de diensten van Indonesiënu (advertorials, videoproducties, pakketreizen). 'Door gebruik te maken van de diensten van Indonesiënu, dragen onze cliënten bij aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen in Indonesië, zoals KDM,' aldus Junito die verantwoordelijk is voor de contentstrategie van Indonesiënu. 

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Steun korte film LONDO

Steun korte film LONDO

17-08-2016 | Advertorial
Het is  17 augustus 1945, Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en Nederland is het hier allerminst mee...
Meer »
Bali, het eiland der boeken

Bali, het eiland der boeken

28-11-2013 | Goed Doen
Een bibliotheek opzetten op Bali. Dat was de droom van Coba Maas-Kewilaä, een geboren Limburgse van Molukse afko...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »
Bromo Marathon 2014

Bromo Marathon 2014

28-05-2014 | Rennen voor beter onderwijs
Een marathon rennen op een van de mooiste plekken op aarde en tegelijkertijd je medemens helpen. Dat kan tijdens de Brom...
Meer »
Help kinderen in Indonesië

Help kinderen in Indonesië

24-10-2013 | Like onze Facebook fanpage
Bij Indonesiënu is een like op onze Facebook fanpage meer dan alleen een like. In de periode 25 oktober t/m 2 novem...
Meer »