IndonesieNU

Soldatenkaffee onderdeel van rollenspel

Soldatenkaffee onderdeel vanrollenspel

20-07-2013 | It's just a reenactment
In de hele discussie over het Soldatenkaffee - een café met een uitgebreide collectie Duitse militaire attributen uit de Tweede Wereldoorlog -  ontbreekt 1 term: Reenactment. Reenactment is strikt gesproken het naspelen of uitbeelden van historische gebeurtenissen, meestal op de plaats waar deze oorspronkelijk plaats vonden, door deelnemers in historisch kostuum.
freiwilligen-legion-niederlande
Foto: Freiwilligen Legion Niederlande (Facebook)
 
In de hele discussie over het Soldatenkaffee wordt er helemaal niet gesproken over reenactment, terwijl de oprichting van het café in 2011 daar juist op is gebaseerd: Een ontmoetingsplek van mensen die het leuk vinden historische gebeurtenissen na te spelen of uit te beelden (reenactor), en een galerie met Duitse militaire attributen uit de Tweede Wereldoorlog.

Ook het businessconcept – het aanbieden van iets anders en uniek - speelt een belangrijke rol bij de oprichting van het café. Het thema ‘nazi’ lokt als het ware nieuwsgierige mensen naar de eet-en drinkgelegenheid. En daar is Soldatenkaffee de afgelopen 2 jaar in geslaagd.


Volgens eigenaar Henry Mulyana is het Soldatenkaffee absoluut niet bedoeld als plek om nazi-soldaten te vereren, en al helemaal niet de oorlogsmisdaden begaan door Hitler. Henry heeft hier al meerdere malen op gewezen. Soldatenkaffee zelf is een reenactment van een nazi-café met dezelfde naam uit de Tweede Wereldoorlog. 

Ook heeft het ‘populaire’ café niets te maken met een opkomende neo-nazi beweging in het land.  De verkoop van nazi merchandise in het Indonesië betekent niet dat er neo-nazi’s zijn in het land en dat Indonesiërs de ideologie van Hitler goedkeuren. Het is meer iets van stoerdoenerij.

De reenactor Henry Mulyana verzamelt Duitse militaire attributen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast voert hij samen met een aantal vrienden rollenspelen uit. Daarbij kruipen zij niet alleen maar in de huid van nazi-soldaten. Zo kwamen een aantal reenactors in 2012 op de nationale televisie omdat zij de Indonesische vrijheidsstrijd naspeelden in de aanloop van de onafhankelijkheidsviering.

reenactment bandung henry mulyana
Foto: Henry Mulyana (Facebook) 

Reenactors zijn een zeldzaam iets in Indonesië en misschien ook in andere delen van de wereld. Het is een bijzondere hobby. Een hobby die eigenlijk een educatief aspect heeft, waaarbij je iets over de geschiedenis kan leren. Wat de keuze van het reenactment thema ook moge zijn, het zou eigenlijk los moeten staan van politieke standpunten.

Zo niet, dan zouden andere reenactments, zoals bijvoorbeeld een reenactment over de Romeinse, het Japanse en het Nederlandse leger, altijd vanuit politiek standpunt moeten worden gezien. Dat zou dan betekenen dat alle reenactors betrokken bij de rollenspelen, gezien kunnen worden als mensen die geweld goedkeuren.

Elk jaar kleedt een aantal jongeren in Nederland zich in de maand mei in KNIL-uniform: een vorm van reenactment. Zij worden met enthousiasme toegejuicht door het publiek.  Wij weten allen dat ‘geen enkele’ Nederlander, inclusief de jongeren gekleed in KNIL-uniform, de oorlogsmisdaden begaan in Indonesië goedkeurt, toch?

Teaserfoto: Dennis Suryana (Facebook)

Gerelateerde artikelen

Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande...
Meer »
Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »