IndonesieNU

Schilderijen van vingerafdrukken in Museum Lukisan Sidik Jari

Schilderijen vanvingerafdrukken in MuseumLukisan Sidik Jari

18-02-2018 | Ervaar Bali
Bali staat niet alleen bekend om de witte zandstranden, de groene natuur en de vele tempels. Het populaire toeristeneiland is ook de geboortegrond van zeer talentvolle kunstenaars en schilders. Een van die schilders is I Gusti Ngurah Gede Pemecutan. Zijn werk is te zien in het door hem opgerichte Museum Lukisan Sidik Jari in Denpasar, de provinciehoofdstad van Bali. 
I Gusti Ngurah Gede Pemecutan stamt af van de laatste koningszoon van Badung, die als baby en enige persoon de strijd met de Nederlanders heeft overleefd. Hij wordt door de lokale bevolking ook wel 'Pelukis Sidik Jari' genoemd of 'Vingerafdrukkenschilder'.
 
museum lukisan sidik jari denpasar
I Gusti Ngurah Gede Pemecutan.

Het begon allemaal zo'n 50 jaar geleden toen hij bezig was aan een schilderij getiteld 'Tari Baris', een traditionele vechtdans uit Bali.

I Gusti Ngurah Gede Pemecutan was niet tevreden met het resultaat van zijn werk en gebruikte zijn vingertoppen om het schilderij bij te werken. Deze 'vingertoppentechniek' beviel hem goed. I Gusti Ngurah Gede Pemecutan, specialiseerde zich in het vervolg in de techniek van het schilderen met behulp van vingerafdrukken.
 
museum lukisan sidik jari museum lukisan sidik jari denpasar
Enkele werken van I Gusti Ngurah Gede Pemecutan.

In 1995 richtte Gusti Ngurah Gede Pemecutan een kunstmuseum op waar hij zijn werk tentoonstelde. Het museum beperkt zich niet alleen tot het tentoonstellen van kunst, maar is ook een cultureel en educatief centrum waar kinderen dans- en schilderlessen kunnen volgen. Ook biedt het museum plaats aan dans en muzikale optredens. Regelmatig zijn er diverse lesactiviteiten in de speciale museumlokalen. 
 
museum lukisan sidik jari denpasar
Een van de leslokalen in het museum.

In 1963 heeft I Gusti Ngurah Gede Pemecutan de grote uitbarsting van de vulkaan Agung meegemaakt, waarbij meer dan 1100 mensen om het leven kwamen. Omdat er destijds in Denpasar nog weinig gebouwen waren en veel rijstvelden, kon I Gusti Ngurah Gede Pemecutan de erupties goed zien. Hij heeft evacuees die met de boot in Benoa aankwamen geholpen om hen naar Denpasar te brengen. 
 
museum lukisan sidik jari denpasar
I Gusti Ngurah Gede Pemecutan geïnterviewd door leerlingen.

Door een lichte vorm van de ziekte van Parkinson kan I Gusti Ngurah Gede Pemecutan niet meer schilderen. Bezoekers kunnen hem desgewenst spreken. Zo vertelde hij tijdens een gesprek met bezoekers dat het bij het schilderen met vingers veel geduld vergt om van kleur te wisselen. Ook zegt hij dat door de gebruikte 'vingerafdrukkentechniek' niemand zijn kunstwerken kan kopiëren. Ieder mens heeft immers unieke vingerafdrukken. 

Het werk van I Gusti Ngurah Gede Pemecutan is met name populair in Duitsland waar ooit een expositie over zijn werk heeft plaatsgevonden. 
 
museum lukisan sidik jari denpasar
Museum Lukisan Sidik Jari in Denpasar.

Museum Lukisan Sidik Jari ligt aan de Jalan Hayam Wuruk 175 in Denpasar. Het museum is dagelijks geopend van 09.00 uur tot 16.00 uur behalve op nationale feestdagen. Er wordt geen entreegeld gevraagd. Wel kunnen mensen een donatie achterlaten in een box. 

Foto's: Villa Sinar Cinta

Gerelateerde artikelen

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Baline...
Meer »
Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »