IndonesieNU

Sam Poo Kong, de oudste tempel in Semarang

Sam Poo Kong, de oudste tempelin Semarang

17-07-2016 | Ervaar Midden-Java
De Chinese gemeenschap is alom aanwezig in Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java. Dat kun je onder meer zien aan de bloeiende Chinese wijk en haar bewoners, de vele Chinese restaurants en tempels. Een van de meest bezochte tempels in Semarang is kelenteng Sam Poo Kong. 
Overal op het tempelcomplex hangen rode lampionnen. In de tempel zelf brandt wierook. 

Bezoekers, het overgrote deel lokale en Chinese toeristen, wandelen over het grote plein of zoeken verkoeling onder de hoge bomen dichtbij de ingang van het tempelcomplex. 

sam poo kong

Sam Poo Kong is de oudste Chinese tempel in Semarang en was oorspronkelijk niet meer dan een grot met een kleine tempel, opgericht door de islamitische zeevaarder Zheng He. Tegenwoordig is Sam Poo Kong een populaire toeristische attractie in de stad. 

sam poo kong

Aan het begin van de 15de eeuw zette de Chinese admiraal Zheng He, een moslim, voet aan wal in het gebied wat nu Semarang heet. In een rotsachtig heuvelgebied stuitte hij op een grot die hij gebruikte als een plek om te bidden. Voordat de admiraal Java verliet, richtte hij bij de grot een kleine tempel op. Een deel van zijn bemanning bleef achter en plaatste een standbeeld van Zheng He in de grot. 

De grot en de tempel werden in 1704 verwoest door een aardverschuiving. 20 jaar later werd de tempel door lokale bewoners gerenoveerd. Het werd een plek om Zheng He te herdenken. 

sam poo kong

In het midden van de 19de eeuw was Sam Poo Kong het eigendom van een Joodse meneer die luisterde naar de naam Johannes. Hij liet bezoekers betalen om in de tempel te mogen bidden. De Chinese gemeenschap betaalde jaarlijks 2000 gulden om de tempel open te houden. Dat was veel te duur. Mensen bleven weg tot de Chinese zakenman Oei Tjie Sing het tempelcomplex in 1879 opkocht. Hij gaf bezoekers vrije toegang waardoor Sam Poo Kong weer druk bezocht werd. 

sam poo kong

Na een grote renovatie die van 2002 tot 2005 duurde, kreeg Sam Poo Kong steeds meer bekendheid onder toeristen. Naast de oorspronkelijke tempel, zijn er in de loop der jaren vier andere tempels bijgebouwd.

Verschillende festivals worden georganiseerd om bezoekers te trekken. Zo is er elk jaar in de maand augustus een festival om te herdenken dat Zheng He eeuwen geleden voor de eerste keer voet aan wal zette in Semarang. 

Ook het Chinees Nieuwjaar wordt hier groots gevierd. 

sam poo kong

Niet alleen Chinezen maar ook moslims bezoeken Sam Poo Ko omdat Zheng He een moslim was. Bepaalde gedeelten van Sam Poo Kong zijn echter alleen toegankelijk voor mensen die er komen om te bidden. Toeristen mogen vanachter hekken toekijken. 

Sam Poo Ko is dagelijks geopend van 7.00 - 21.00 uur.

sam poo kong

Foto's: Indonesiënu.nl 

Gerelateerde artikelen

Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »