IndonesieNU

Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van een heerlijke, rijpe durian. Ga je de volgende keer op de pasar in Indonesië op zoek naar dé Koning der Vruchten, lees dan zeker verder.

1. Het uiterlijk

Durians heb je in de kleuren groen, geel en bruin. De kleuren zeggen niet altijd iets over de kwaliteit van de vrucht. Een groene durian betekent niet automatisch dat de durian nog niet rijp is. En een schil die geel van kleur is, betekent niet altijd dat de vrucht al rijp is. Durians die in Indonesië groeien en een groene schil hebben, zijn meestal al rijp.
 

2. Het geluid

Of een durian rijp is, kun je achterhalen door op de vrucht te gaan kloppen. Een dof geluid geeft aan dat de durian rijp en klaar is om gegeten te worden. Een hard geluid betekent dat de vrucht nog niet rijp is.

Durian


3. De steel

Een rijpe durian valt vanzelf van de boom. Een durian van goede kwaliteit is een durian die dus vanzelf van de boom valt en niet door mensenhanden is geplukt. Een durian die door mensenhanden geplukt is, kun je herkennen aan een fijne, mooie steel die nog aan de vrucht vastzit. Terwijl een ruwe, grove steel laat zien dat de vrucht vanzelf van de boom is gevallen.


4. Het seizoen

Het seizoen waarin de durian groeit, is van invloed op de kwaliteit van het vruchtvlees. Een vrucht die in het regenseizoen geoogst wordt, is meestal niet van goede kwaliteit. Het beste seizoen om de durian te verslinden is in het droge seizoen.


5. De geur

De geur zegt veel over de kwaliteit en de rijpheid van de vrucht. Om te weten of de durian rijp is, is het belangrijk om er eerst aan te ruiken. Een sterke geur betekent dat de vrucht al rijp is. 
 
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »