IndonesieNU

Rendang: voedingsstoffen gaan niet verloren tijdens lange kookproces

Rendang: voedingsstoffen gaanniet verloren tijdens langekookproces

12-11-2018 | Nieuws
Belangrijke voedingsstoffen gaan niet verloren tijdens het urenlange kookproces van rendang, een rundvleesgerecht uit West-Sumatra. Dat blijkt uit onderzoek van Fauzan Azima, professor van Universiteit Andalas in Padang (West-Sumatra). 
'Mensen vragen zich af of er voedingsstoffen verloren gaan tijdens het lange kookproces en of dit van invloed is op onze gezondheid. Dat is niet het geval', zegt Fauzan Azima aan het Indonesische persbureau Antara. De professor nam voor het onderzoek monsters van rendang uit een aantal regio's in West-Sumatra. 


     Droog en donker


Rendang is een rundvleesgerecht dat urenlang gestoofd wordt in kokosmelk en verschillende soorten specerijen. Het vlees wordt gestoofd totdat het droog en donker is. Mensen vragen zich af of de donkere kleur niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Dat blijkt volgens de professor niet zo te zijn. 

Tijdens de eerste 30 minuten van het kookproces, dat is wanneer het vleesgerecht verandert in gulai (kerriesoep), stijgt het eiwitgehalte van 87,58 procent tot  91,51 procent, aldus Fauzan Azima. In de volgende fase, wanneer het vlees kalio wordt, een lichtere versie van rendang, daalt het het eiwitgehalte naar 90,31 procent.

Wanneer de rendang nog langer gestoofd wordt, krijg je de 'natte versie' van het gerecht. Het eiwitgehalte is dan gedaald naar 88,59 procent. Wordt het gerecht nog verder gestoofd totdat het helemaal droog en donker van kleur wordt, dan blijkt het eiwitgehalte iets te zijn gestegen naar 86,39 procent. 

Dit laat volgens de professor zien dat het eiwitgehalte in gekookte rendang slechts 1 procent lager is dan rendang waarvan het vlees nog niet gekookt is. Dit betekent dat er bijna geen voedingsstoffen verloren gaan door het lange kookproces.


     Bewaartip


Fauzan Azima is er ook achter gekomen dat tijdens het kookproces geen transvetzuren worden gevormd. 

De professor heeft ook een bewaartip voor rendang. Rendang die bewaard wordt in aluminiumfolie gaat langer mee dan rendang die wordt bewaard in glazen of plastic voorraadbakken. 

Foto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »
Eten en drinken in Indonesië

Eten en drinken in Indonesië

31-01-2014 | Praktische informatie
Indonesiërs praten graag over eten. Het onderwerp is niet alleen populair bij Indonesiërs in Indonesië, m...
Meer »