
Reizen met de TransJakarta -Hoe werkt het?
09-05-2016 | Praktische informatie
Kaartje kopen
Sinds 2015 zijn papieren kaartjes verleden tijd. Alleen de elektronische betaalkaart "Smart Card" wordt geaccepteerd als geldig vervoerbewijs. De Smart Card is er in verschillende uitgaven. Welke kaart je gebruikt, hangt af van de instantie die de kaart uitgeeft.
Kaarten van de volgende banken worden geaccepteerd als geldig vervoerbewijs:
Bank: | Kaart: |
Bank DKI | JakCard |
Bank Mandiri | e-Money, e-Toll Card, Indomaret Card etc. |
Bank Rakyat Indonesia (BRI) | Brizzi |
Bank Central Asia (BCA) | BCA Flazz, A Card Flazz etc. |
BNI46 | BNI Prepaid |
Bank Mega | Mega Cash |
De Smart Card is tegen betaling te verkrijgen bij:
- bovengenoemde banken
- een van de TransJakarta-stations
- verkooppunten die samenwerken met bovengenoemde banken (supermarkten, minimarkten, tankstations etc.)
De Smart Card kun je opladen bij het verkooppunt waar je de kaart hebt gekocht of bij de balie op het TransJakarta-busstation. Een kaart kan door meerdere personen worden gebruikt.

Kosten busrit
Kaartjes voor de TransJakarta worden deels gesubsidieerd door de lokale overheid. Een ritje kost 2000 rupiah (reistijd tussen 05.00-07.00 uur) of 3500 rupiah (reistijd tussen 07.00-23.00 uur). Daarbij wordt niet gekeken naar het aantal kilometers. Voor korte als lange ritten betaal je hetzelfde bedrag. Omgerekend is dat nog geen 25 cent. Stap je over op een andere TransJakarta-bus, dan hoef je niet nogmaals voor een kaartje te betalen. Het overstappen moet echter wel gebeuren op hetzelfde station. Zodra je de poortjes passeert, zul je dus opnieuw moeten betalen voor een busrit.Reizen van A naar B
Er zijn anno 2016 19 TransJakarta-buslijnen in gebruik. Een populaire buslijn is die van Blok M naar Jakarta Kota v.v. Verblijf je in Blok M, en wil je naar het centrum van Jakarta reizen, dan is reizen met de TransJakarta een voordelige optie.De reis start bij een TransJakarta-halte, in dit geval halte Blok M. Om bij een TransJakarta-halte te komen, moeten reizigers gebruik maken van trappen en de voetgangersoversteekbrug. Niet handig wanneer je slecht ter been bent.

Bij de balie kun je je Smart Card evt. opladen en je saldo controleren. Voordat je het perron kunt betreden, dien je eerst je Smart Card voor de kaartlezer te houden. Nadat je betaald hebt, kun je door de poort het perron op. Anders dan in Nederland, hoef je niet meer uit te checken.

In de TransJakarta-bus
In de TransJakarta-bussen, die voorzien zijn van airconditioning, is een beperkt aantal zitplaatsen beschikbaar. Het komt vaak voor dat reizigers moeten staan. Voor in de bus is een aparte ruimte gereserveerd voor vrouwen en kinderen. Ook invaliden hebben recht op een zitplaats. De conducteur die met de bus meerijdt, houdt nauwlettend in de gaten of de juiste mensen in de juiste ruimte zitten of staan.
Regels in de bus
- De maximale afmeting van bagage die je mag meenemen op de bus bedraagt 50cm x 50cm x 50cm
- Kinderen langer dan 100 cm moeten betalen voor de reis
- Dieren mogen niet mee
- In de bus mag niet worden gegeten

Plus- en Minpunten
PluspuntenReizen met de TransJakarta is een zeer goedkope manier om Jakarta te verkennen. Voor nog geen 15 cent (reistijd tussen 05.00-07.00 uur) en voor nog geen 25 cent (reistijd tussen 07.00-23.00 uur) reis je bijvoorbeeld van Blok M naar Jakarta Kota.
Omdat de TransJakarta-bussen op aparte busbanen rijden, kun je het hectische verkeer waar Jakarta bekend om staat, enigszins omzeilen. Op sommige stukken rijden de TransJakarta-bussen echter op de gewone weg waardoor reizigers te maken kunnen krijgen met een langere reistijd.
De bussen zijn voorzien van airconditioning wat het reizen aangenaam maakt.
Naast deze pluspunten, zijn er helaas ook enkele minpunten te noemen.
Minpunten
Om bij het perron te komen, moeten reizigers trappen op- en aflopen wat vermoeiend kan zijn en niet handig is voor mindervaliden die op eigen houtje reizen. Bij sommige stations is een lift aanwezig, alleen komt het nogal eens voor dat deze het niet doet. Jakarta doet hard zijn best om de TransJakarta voor iedereen toegankelijk te maken. In de bus zijn bijvoorbeeld faciliteiten aanwezig voor mensen met een (mobiele) beperking. Zo zijn er speciale zitplaatsen voor mindervaliden. Maar het kan natuurlijk altijd beter.
Op het perron wordt niet altijd duidelijk aangegeven welke bus waar naartoe rijdt. Bij aankomst van de bus op het perron roept de conducteur wat de bestemming van de bus is. Het komt herhaaldelijk voor dat reizigers de verkeerde bus instappen.
De TransJakarta-bussen zijn voorzien van airconditioning. Het komt helaas weleens voor dat de airco het niet doet of niet koud genoeg is. Ook gebeurt het niet zelden dat de bussen overvol zitten.
Nog niet alle toeristische attracties liggen op de TransJakarta-route. Om populaire bezienswaardigheden, zoals de haven Sunda Kelapa, te bereiken zul je vaak nog een eind te voet moeten afleggen of een ander transportmiddel moeten gebruiken. Goed te bereiken zijn attracties in Jakarta Kota zoals Monas (Nationaal Monument) Kota Tua Jakarta (oude stadsdeel) en de bekende rotonde (Bundaran HI) bij het luxe winkelcentrum Grand Indonesia.
Foto's: Indonesiënu.nl