IndonesieNU

Rammang-Rammang, vallei omgeven door kalksteenrotsen

Rammang-Rammang, valleiomgeven door kalksteenrotsen

16-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Varen in een bootje op een rivier die wordt omgeven door een groene natuur en kalksteenrotsen. Rammang-Rammang is een bezienswaardigheid die je volgens Indonesiënu zeker niet mag missen tijdens je bezoek aan de provincie Zuid-Sulawesi. 
Rammang-rammang, dat deel uitmaakt van het Bantimurung Nationaal Park, ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi [Lees ook: Makassar, toegangspoort tot Oost-Indonesië]. Rammang-Rammang ligt in het dorpje Salenrang in het regentschap Maros in een vallei die wordt gekenmerkt door groene rijstvelden en kalksteenrotsen.

Met een oppervlakte van zo'n 45 duizend hectare behoort Rammang-Rammang tot een van de grootste kalksteengebieden ter wereld. 
 
rammang-rammang zuid-sulawesi
Een van de grootste kalksteengebieden ter wereld.

's Ochtend hangt er boven het gebied vaak een wolkendek. Ook kan het er erg mistig zijn. Wij kijken er dan ook niet van op dat Rammang-Rammang in de lokale taal wolken of mist betekent. 
 
rammang-rammang zuid-sulawesi rivier
In de lokale taal betekent Rammang-Rammang wolken of mist. 

Om het gebied te verkennen, kunnen bezoekers bij de aanlegplaats van Rammang-Rammang een houten bootje huren dat plaats biedt aan ongeveer acht personen. De boottocht over de Pute-rivier, een rustige rivier met ondiep water, is een zeer indrukwekkende ervaring.
 
rammang-rammang zuid-sulawesi bootjes
Vertrek vanaf de aanlegplaats van Rammang-Rammang.

Het uitzicht is adembenemend. De begroeiing aan weerszijden van de rivier wordt gedomineerd door palmplanten en mangrovebomen. 
 
rammang-rammang zuid sulawesi groene natuur
Palmplanten en mangrovebomen langs de rivieroever.

Na ongeveer 1,5 kilometer varen, maakt de boot een tussenstop in Kampung Berua. Voordat je de kampung betreedt, wordt aan bezoekers een kleine donatie gevraagd. In de kampung, die bestaat uit een aantal traditionele huizen kun je een wandeling maken door de rijstvelden. En ook hier wordt het landschap gedomineerd door kalksteenrotsen. 
 
rammang-rammang zuid-sulawesi kampung
Kampung Berua met traditionele huizen.

Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan Leang-Leang waar je eeuwenoude grottekeningen kunt bekijken. De grottekeningen, mogelijk de oudste ter wereld, zijn afdrukken van menselijke handen en schilderingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen [Lees ook: De eeuwenoude grottekeningen van Leang-Leang, Zuid-Sulawesi]. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »