IndonesieNU

Bedreigde orang-oetan gestorven in 'Dierentuin des Doods'

Bedreigde orang-oetangestorven in 'Dierentuin desDoods'

26-09-2013 | Wanbeheer en verwaarlozing
Een bedreigde Borneose orang-oetan is afgelopen weekend overleden in de dierentuin van Surabaya, Oost-Java. In deze eens zo befaamde dierentuin stierven de afgelopen jaren honderden dieren. 
Vrouwtjes orang-oetan Nanik had een darmtumor en leverproblemen, vertelt Agus Supangkat, woordvoerder van de dierentuin, aan persbureau AFP.

De 12-jarige apin had veel gewicht verloren en maakte de afgelopen weken een lusteloze indruk. Nanik woonde sinds 2006 in de dierentuin van Surabaya, die ook plaats biedt aan 6 andere vrouwtjes orang-oetans en 3 mannetjes.


     Dierentuin des Doods


De dierentuin wordt ook wel 'de Dierentuin des Doods' genoemd omdat er zoveel dieren zijn gestorven als gevolg van verwaarlozing. Supangkat spreekt verwaarlozing echter tegen. Volgens hem hebben de dierenverzorgers Nanik gevoed met fruit, melk en multivitaminen.

Vorig jaar stierf een 30-jaar oude mannetjesgiraffe in de dierentuin. Er bleek 20 kilogram plastic in zijn maag te zitten. Ook leed hij aan tuberculose. De dierentuin denkt dat het plastic van voedselverpakkingen afkomstig is die bezoekers de afgelopen jaren in de hok van de giraffe hebben gegooid.


     Palmolieplantages


Naar schatting leven er 45000-69000 Borneose orang-oetans in het wild. Verwoesting van regenwouden en veengebieden in Indonesië voor de aanleg van palmolieplantages en landbouw, heeft geleid tot een ernstige daling van de populatie orang-oetans in dat gebied. 

Bron: AFP via Fox News
Foto: Tim Strater

Gerelateerde artikelen

18 juni, het einde voor Gang Dolly

18 juni, het einde voor Gang Dolly

17-06-2014 | Grootste rosse buurt van Indonesië
Woensdag 18 juni is het zover. Dan sluit het stadsbestuur van Surabaya Gang Dolly [Lees ook: Surabaya sluit grootste ros...
Meer »