IndonesieNU

Opvallende keuzes in het kabinet van Jokowi

Opvallende keuzes in hetkabinet van Jokowi

27-10-2014 | Nieuws
De 34 nieuwe ministers van Indonesië zijn maandag 27 oktober 2014 beëdigd. De komende vijf jaar maken zij deel uit van het kabinet van president Joko ‘Jokowi’ Widodo. Indonesiënu zet vijf ‘opvallende’ keuzes op een rij.

Susi Pudjiastuti

Susi Pudjiastuti, geboren in 1965, is de nieuwe minister van Maritieme Zaken en Visserij. Pudjiastuti is volgens ons misschien wel de meest opvallende keuze van president Jokowi. Zonder diploma op zak is zij met een startmodaal van 750.000 rupiah de businesswereld ingestapt, waar zij begon met de verkoop van sieraden. 

Niet veel later ging zij een andere richting op en verkocht zij vis op een visveiling in haar geboorteplaats Pangandaran, West-Java. De zaken gingen zo goed dat Pudjiastuti in 1996 haar eigen visbedrijf opzette. Ze verkocht haar producten in Azië en Amerika. Om haar producten vers bij afnemers te kunnen afleveren, achtte zij het nodig om een transportvliegtuig aan te schaffen. Met een lening van de bank kocht zij haar eerste Cessna Caravan-toestel ter waarde van 20 miljard rupiah. Haar nieuwe bedrijf PT ASI Pudjiastuti Aviation (Susi Air) was daarmee geboren. Vandaag de dag beschikt het bedrijf over tientallen vliegtuigen die worden bestuurd door piloten uit binnen- en buitenland.

Meteen na de officiële bekendmaking van de verdeling van de ministersposten in het kabinet van Jokowi, deed Pudjiastuti ze haar hakken uit, ging op het grasveld zitten om daar op haar gemak van een sigaretje te genieten.


Yohana Yembise

Yohana Yembise is geboren in Manokwari, Papua in 1958. Zij bekleedt de post van minister van Vrouwenzaken en Kinderbescherming en is de eerste vrouwelijke minister uit de meest oostelijke provincie van Indonesië, West-Papua. In het dagelijks leven is Yembise hoogleraar aan de Cenderawasih Universiteit in Jayapura. Ze is de eerste vrouwelijke hoogleraar in Papua.


Ignasius Jonan

Ignasius Jonan, geboren in 1963 in Singapore, wordt de nieuwe minister van Transport. Van 2009-2014 was hij directeur van de Indonesische Spoorwegen. Hij staat bekend als een eenvoudige en harde werker.

Bij de jaarlijkse exodus rondom het Suikerfeest, hield hij het treinverkeer en de daarbij behorende passagiersstroom nauwlettend in de gaten. Dat deed hij niet vanuit zijn kantoor maar hij ging het veld in. Wanneer hij moe was, sliep hij in een van zijn treinen (economy class). ‘Nu mag je ook in het vliegtuig en op de boot slapen’, zei president Jokowi bij de bekendmaking van het nieuwe kabinet.


Retno L.P. Marsudi

De voormalige ambassadeur in Nederland, Retno L.P. Marsudi, wordt de eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië. Haar post in het nieuwe kabinet van Jokowi krijgt veel positieve reacties van de Indonesische maar ook van de Nederlandse gemeenschap in Nederland. Op onze Facebook-pagina stromen de felicitaties binnen. ‘Een geweldige vrouw’, ‘Een eenvoudige, sympathieke persoon die altijd bereid is om met iedereen een praatje te maken’, ‘Een intelligente, charmante vrouw met humor’, zo luiden enkele reacties op social media [Lees ook: Eerste vrouwelijke minister van Buitenlandse Zaken].

Retno Marsudi
Foto: Indonesiënu

Puan Maharani

Puan Maharani, geboren in 1973 in Jakarta, is de dochter van Megawati Soekarnoputri, die van 2001-2004 president van Indonesië was. Velen twijfelen aan Puans benoeming tot minister van Menselijke Ontwikkeling en Cultuur. Haar moeder zou Jokowi hebben gepusht Puan aan te stellen tot minister in het nieuwe kabinet. Dit als ‘bedankje’ voor Megawati’s rol bij het voordragen van Jokowi als presidentskandidaat bij de presidentsverkiezingen eerder dit jaar.

Tijdens een persconferentie na de bekendmaking van de ministerposten, zei Puan, de jongste minister in het kabinet van Jokowi, dat er geen sprake is van een compromis tussen haar moeder en de Indonesische president. Beoordeel mensen niet op hun track record, maar op wat zij in de toekomst zullen bewerkstelligen, aldus Puan tegenover de aanwezige pers.

Op de vraag hoe zij haar ambt als minister van Menselijke Ontwikkeling en Cultuur zal invullen, antwoordt Puan dat zij werkelijk nog geen enkel idee heeft wat haar allemaal staat te wachten. 


Leadfoto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Rutte bezoekt Indonesiƫ

Rutte bezoekt Indonesiƫ

07-10-2019 | Nieuws
Minister-president Mark Rutte is maandag 7 oktober 2019 aangekomen in Jakarta. Rutte bespreekt daar met de Indonesische ...
Meer »
Obama bezoekt Jakarta

Obama bezoekt Jakarta

16-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora. Het congres, ...
Meer »
Petitiecampagne 'Red Ahok!'

Petitiecampagne 'Red Ahok!'

22-05-2017 | Nieuws
Op het partijcongres van de ChristenUnie op 20 mei 2017 hebben mensenrechtenorganisatie Jubilee Campaign Nederland&...
Meer »
Den Haag onthult Munirpad

Den Haag onthult Munirpad

06-04-2015 | Nieuws
Op 14 april 2015 vindt de officiële onthulling plaats van het Munirpad in de mensenrechtenbuurt in Den Haag. Het pa...
Meer »
Indonesiƫ in 2014

Indonesiƫ in 2014

31-12-2013 | Belangrijke gebeurtenissen
2014 is een belangrijk jaar voor Indonesië. Het land met het op drie na grootste aantal kiezers ter wereld kiest ee...
Meer »
Geen Oscar voor 'The Act of Killing'

Geen Oscar voor 'The Act of Killing'

03-03-2014 | Discussie over mensenrechten en straffeloosheid
Het is bij een nominatie gebleven. De spraakmakende film 'The Act of Killing' is er niet in geslaagd een Oscar i...
Meer »
Singapore boos op Indonesiƫ

Singapore boos op Indonesiƫ

07-02-2014 | Marineschip vernoemd naar aanslagplegers
Singapore is woedend op buurland Indonesië. Dit heeft te maken met het feit dat Indonesië een nieuw marineschi...
Meer »
Omstreden ex-generaal in Den Haag

Omstreden ex-generaal in Den Haag

31-10-2013 | Prabowo Subianto ontmoet Indonesische gemeenschap
Politicus Prabowo Subianto, 1 van de favorieten bij de Indonesische verkiezingen van 2014, bezocht woensdag (30/10) Nede...
Meer »
Bali zonder Bintang-bier

Bali zonder Bintang-bier

28-10-2013 | Totaalverbod op alcohol
Een wetsvoorstel dat eerder dit jaar in het Indonesische parlement werd geïntroduceerd, wordt mogelijk goedgekeurd ...
Meer »
West-Papua beter af onder SBY

West-Papua beter af onder SBY

07-10-2013 | Premier Tony Abbott looft Indonesische president
Premier Tony Abbott van Australië steunt de Indonesische soevereiniteit over West-Papua. Dat zei hij nadat 3 Papua-...
Meer »
Wat Joran kan, kan ik ook!

Wat Joran kan, kan ik ook!

28-06-2013 | Gemoederen lopen op tijdens live-uitzending
Het is alweer meer dan 5 jaar geleden dat Joran van der Sloot, na afloop van de talkshow Pauw & Witteman, een glas r...
Meer »
PremiĆØre The Act of Killing

PremiĆØre The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »