IndonesieNU

Bosbranden teisteren Sumatra

Bosbranden teisteren Sumatra

08-09-2015 | Nieuws
Ook dit jaar teisteren bosbranden het Indonesische eiland Sumatra. Een jaarlijks terugkerend probleem. Alleen is het dit jaar nog erger, zeggen de lokale autoriteiten. 
Bosbranden op Sumatra zijn inmiddels geen nieuw fenomeen meer. Met name in het droge seizoen dat van juni tot september duurt, zorgen bosbranden voor veel overlast. Dit jaar is de situatie erger. Door het natuurverschijnsel El Nino duurt het droge seizoen langer dan normaal waardoor de kans op bosbranden groter is.

Dikke rook als gevolg van de bosbranden belemmert rampenbestrijdingsteams die vanuit de lucht en op het land de branden proberen te blussen. Pogingen om vanuit vliegtuigjes zogeheten waterbommen af te werpen, zijn enkele malen gestaakt wegens het slechte zicht als gevolg van de dikke rook. De lokale gezondheidsdiensten hebben duizenden mondkapjes uitgedeeld aan bewoners van getroffen gebieden.


     Vliegverkeer 


De rook heeft ook gevolgen voor het vliegverkeer. Zo hebben tenminste zes luchtvaartmaatschappijen dinsdag 8 september 2015 vluchten van en naar Sultan Thaha Airport in Jambi geannuleerd. Een dag eerder was er helemaal geen vliegverkeer mogelijk van en naar deze Sumatraanse stad.

De bosbranden worden veroorzaakt door het platbranden van bossen die plaats moeten maken voor lucratieve palmolieplantages.

Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Gerelateerde artikelen