IndonesieNU

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

Ogoh-Ogoh, de dag voor Nyepi

14-03-2018 | Ervaar Bali
Voordat Bali een dag van absolute stilte ingaat, is het eerst tijd voor Ogoh-Ogoh dat uitbundig wordt gevierd. De Balinezen dragen de dag voor Nyepi ("Dag van de Stilte") grote poppen (Ogoh-Ogoh) rond in een optocht om kwade geesten te verdrijven. 
De Balinezen zijn weken, zo niet maanden van tevoren bezig met het ontwerpen of het maken van de Ogoh-Ogoh. Elk stadsdeel maakt zijn eigen pop. Iedereen gaat serieus te werk, want de poppen worden uiteindelijk in een wedstrijd aan de jury voorgesteld. Die beslist wie de mooiste Ogoh-Ogoh heeft gemaakt.
 
ogoh-ogoh sanur bali
Tijdens een strandwandeling in Sanur kom je, voorafgaand aan Ogoh-Ogoh, dorpsbewoners tegen die de poppen maken.

Ogoh-Ogoh stellen wezens uit de onderwereld voor, in het Balinees ook wel Bhuta-Kala genoemd. De poppen zijn gebaseerd op karakters uit traditionele mythen en legenden. Tegenwoordig zijn er ook Ogoh-Ogoh die hedendaagse figuren voorstellen.
 
ogoh-ogoh bali
Bhuta-Kala, wezens uit de onderwereld.

De dag voor Nyepi, de eerste dag van het nieuwe jaar volgens de Balinese kalender, worden de Ogoh-Ogoh door de straten gedragen onder begeleiding van gamelan-muziek en soms ook dansers. Dit zeer uitbundige spektakel dat op veel plekken op Bali plaatsvindt, trekt altijd veel bekijks. Hoe luider de muziek, hoe beter. De luide muziek dient immers om de kwade geesten te verjagen in de aanloop naar "De Dag van de Stilte".
 
ogoh-ogoh gamelan bali
Hoe luider de muziek, hoe beter.

Na afloop van de optocht, 's avonds als het donker is, worden de poppen verbrand. Deze ceremonie staat symbool voor het vernietigen van de demonen op aarde.
 
ogoh-ogoh optocht bali
bali ogoh-ogoh verbrandin
Na afloop van Ogoh-Ogoh worden de poppen verbrand.

Na Ogoh-Ogoh volgt Nyepi. Op Nyepi is het een hele dag stil van zes uur 's ochtends tot de volgende dag om zes uur 's ochtends. Nyepi wordt gevierd door de hindoeïstische bevolking op Bali. 

Nyepi is niet alleen een dag van stilte, maar ook van vasten en meditatie. Een dag van zelfreflectie. Niets mag die stilte verstoren. Er mogen geen activiteiten worden verricht. De internationale luchthaven op Bali is dan ook gesloten. De wegen zijn verlaten. Toeristen moeten in hun hotel blijven. Alleen de ziekenhuizen zijn open.

Op Nyepi zelf moet het 's nachts donker zijn. Er mag geen licht schijnen. De kwade geesten moeten immers denken dat het eiland verlaten is. 
 
ogoh-ogoh achtergrond agung bali
Optocht in Amed, Oost-Bali, met op de achtergrond de vulkaan Agung.

Op de dag ná Nyepi, ook wel Ngembak Geni genoemd, wordt het normale leven weer opgepakt. Sociale activiteiten komen weer op gang. Families en vrienden zoeken elkaar op, vragen elkaar om vergeving en voeren religieuze rituelen uit. 

Foto's: Villa Sinar Cinta

Gerelateerde artikelen

Vliegeren populair op Bali

Vliegeren populair op Bali

04-08-2014 | Ervaar Bali
Vliegeren is erg populair op Bali. Elk jaar vindt er in Sanur, in de maand juli of augustus, het internationale vliegerf...
Meer »
Aapjes kijken in Ubud

Aapjes kijken in Ubud

02-05-2013 | Ervaar Bali
Een bezoek aan Ubud is niet compleet zonder een bezoek aan het apenbos Monkey Forest. Je kunt hier heerlijk wandelen. De...
Meer »
5 topattracties op Bali

5 topattracties op Bali

30-04-2013 | Ervaar Bali
IndonesiëNU houdt van Bali en komt er graag, voor de rust, natuur, cultuur, maar ook voor de toeristische drukte. W...
Meer »
Ervaar Bali

Ervaar Bali

01-06-2014 | Rubriek
In de rubriek 'Bali' vind je alle artikelen en video's over het prachtige eiland Bali. Je kunt hier informat...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »