IndonesieNU

Nederlandse forten in Surabaya

Nederlandse forten in Surabaya

18-08-2014 | Artikel
Roode Brug Soerabaia, een Indonesische vereniging van geschiedenisliefhebbers, zegt 11 oude forten te hebben gevonden in Surabaya en omstreken. De forten zijn rond het begin van de twintigste eeuw door de Nederlanders gebouwd [Lees ook: Roode Brug vindt Nederlandse forten in Surabaya].
Ady Setyawan, oprichter van de vereniging, kwam de forten op het spoor met behulp van kaarten die hij samen met een kennis uit Nederland in een archief in Den Haag had gevonden. Aan de hand van die kaarten identificeerde hij allereerst Fort Kedungcowek. Hij trof het fort aan in een uiterst erbarmelijke conditie, overwoekerd met onkruid en niet onderhouden.

Forten in Surabaya Ady Setyawan
Fort Kedungcowek

Na de vondst van Fort Kedungcowek, kwam Ady al gauw andere forten op het spoor. Samen met de leden van Roode Brug Soerabaia zocht hij naar locaties waar forten zouden moeten staan. Ady voerde gesprekken met oudere mensen uit de omgeving om meer te weten te komen over de bouwwerken.

De 11 forten die hij op het spoor kwam, werden gebouwd om de stad Surabaya te beschermen. 'Welke andere stad in Indonesië heeft 11 forten? Surabaya moet dus een heel belangrijke stad zijn geweest die niet in handen mocht vallen van de vijand', vertelt de oprichter van Roode Brug Soerabaia.

Forten Surabaya Ady Setyawan
Fort Kedungcowek

Een aantal forten dat de vereniging in Surabaya en omgeving heeft gevonden, wordt gekenmerkt door achterstallig onderhoud en heeft door de tand des tijds schade opgelopen. Een fort is met de grond gelijk gemaakt om plaats te maken voor een fabriek.

Maar gelukkig zijn er ook forten die nog intact zijn en tot op de dag van vandaag nog steeds worden gebruikt door het Indonesische leger. Samen met het Indonesische leger houdt Roode Brug Soerabaia grote schoonmaakacties in forten die nog van de ondergang kunnen worden gered.

Forten Surabaya Ady Setyawan
Schoonmaakactie met het leger

Ady wijst op het belang van het behoud van deze waardevolle resten van de geschiedenis. Het is volgens hem heel belangrijk dat de jongere generatie Nederlanders en Indonesiërs een gezamenlijke studie doen over de geschiedenis van belangrijke gebouwen uit het verleden, waaronder forten in Indonesië. 

De 11 forten zijn te vinden in: 
Gresik: Fort Lodewijk (Mengare) en Fort Semambung (Indro). 
Surabaya: Oosterkust Batterij, Fort Kalidawir, Fort Kedungcowek.
Madura: Fort Moedong, Forot Ujung Piring , Fort Karang Djamuang, Fort Tompeng, Fort Batuporon.
Zeestraat tussen Surabaya en Madura: Fort zonder naam. 

Alle forten zijn gebouwd met het doel Surabaya tegen de vijand te beschermen. 

Laatste update: 22 augustus 11.00 uur

Foto's: Ady Setyawan

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »