IndonesieNU

Munir-museum in Malang

Munir-museum in Malang

09-12-2013 | Omah Munir, museum ter ere van Munir Said Thalib
In Malang is zondag 8 december een museum geopend - Omah Munir - ter ere van wijlen Munir Said Thalib. De vooraanstaande Indonesische mensenrechtenactivist zou zondag 48 jaar zijn geworden. Suciwati, Munirs vrouw, strijdt 9 jaar na zijn dood nog steeds om gerechtigheid. Dat schrijft The Jakarta Globe.
In het museum – voorheen de echtelijke woning van Munir en zijn vrouw Suciwati - zijn o.a persoonlijke bezittingen te zien van de mensenrechtenactivist: een paar afgedragen bruine sneakers, kogelvrije vesten, en een bureau waaraan hij altijd werkte.

In Omah Munir zijn ook zaken te zien waaraan Munir tijdens zijn leven aan gewerkt heeft, zoals de moord op 3 boeren in Madura (Oost-Java) in 1993, en de moord op arbeidersactiviste Marsinah in 1994. Ook behartigde Munir de belangen van slachtoffers van mensenrechtenschendingen door het Indonesische leger in Oost Timor in 1992.

Volgens Suciwati laten bovengenoemde (deels onopgeloste) zaken zien hoe slecht het met het Indonesische rechtssysteem gesteld is.


     Jakarta naar Amsterdam


Munir Said Thalib stierf op 7 september 2004 aan boord van een Garuda Indonesia-vliegtuig. De mensenrechtenactivist stierf aan de gevolgen van arsenicumvergiftiging tijdens de vlucht van Jakarta naar Amsterdam.

Piloot buiten dienst van Garuda Indonesia, Pollycarpus Budihari Priyanto, werd in 2005 veroordeeld voor de moord op Munir. Het Indonesische Hooggerechtshof verwierp de straf in 2006 wegens gebrek aan bewijs. Nadat de procureur daartegen in beroep ging heeft het hooggerechtshof in 2008 Pollycarpus uiteindelijk veroordeeld tot een gevangenisstraf van 20 jaar.

Aanhangers van Munir denken dat Pollycarpus slechts een schakel was in een veel groter complot. Suciwati zegt door te blijven strijden om het werkelijke brein achter de moord op haar echtgenoot voor het gerecht te krijgen. 


Omah Munir 
Jalan Bukit Berbunga No. 2
RT 04/ RW 07 Sidomulyo
Batu 65317, Malang
 

Bron: The Jakarta Globe
Foto: Omah Munir

Gerelateerde artikelen

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

Indonesië bouwt 'Guantanamo Bay'

06-09-2013 | Detentiecentrum voor terroristen in Sentul, Bogor
Indonesië krijgt een speciaal detentiecentrum voor terroristen. Het centrum komt te liggen in Sentul, Bogor (West-J...
Meer »
Indonesië 'lumayan' gelukkig

Indonesië 'lumayan' gelukkig

09-09-2013 | Lijst van gelukkige landen volgens VN
'Wat vond je van de nieuwe film?' - Lumayan. 'Wat vond je van het feest?' - Lumayan. 'Wat vond je va...
Meer »
Première The Act of Killing

Première The Act of Killing

15-05-2013 | Vanaf 23 mei te zien in in de Nederlandse filmtheaters
'The Act of Killing', is een film over Indonesië die verschillende prijzen in de wacht heeft gesleept. De f...
Meer »
Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

Lichtpuntje weduwen Zuid-Sulawesi

24-04-2013 | Timmermans wil nieuwe onderhandelingen
Update: Minister Timmermans heeft vandaag, 26 april, de kwestie Zuid-Celebes in de ministerraad besproken. De ministerra...
Meer »