IndonesieNU

Mitra Bali droomt van een betere wereld - Deel 2

Mitra Bali droomt van eenbetere wereld - Deel 2

07-05-2013 | Goed Doen

Last van nare dromen? Het schijnt dat een dreamcatcher - een dromenvanger - je kan helpen bij het overwinnen van nachtmerries. Denk je erover om er een aan te schaffen, overweeg dan de aankoop van een fairtrade dromenvanger en dan liefst eentje gemaakt op Bali. Naar verluidt kan deze je mooiste dromen doen uitkomen! Deel 2.

'Iedereen moet gelijke kansen hebben. Gelijke behandeling vinden wij zeer belangrijk', aldus Agung Alit, die de fairtrade-organisatie Mitra Bali runt [Lees ook: Mitra Bali droomt van een betere wereld - Deel 1].  

Het principe van gelijke kansen is duidelijk zichtbaar op het kantoor van Mitra Bali in Gianyar, een dorpje in het zuidwesten van het eiland Bali. Mannen en vrouwen die samen kraaltjes rijgen, dozen inpakken en zorg dragen voor de administratie. Iedereen helpt elkaar waar nodig.


     'Een goede organisatie begint met een schoon toilet.'


De week begint met een gezellig samenzijn, waar een van de werknemers alle aanwezigen welkom heet en voorgaat in het gebed. Elke week is een andere werknemer aan de beurt. 'Wij geven hen een kans in het openbaar te spreken, opdat zij ook in hun eigen dorp, in familiekring openlijk en zonder angst hun zegje durven te doen', legt Agung Alit ons uit.


Medewerkers fairtrade organisatie Mitra Bali
 

Agung Alit hecht grote waarde aan reinheid. 'Een goede organisatie begint met een schoon toilet', legt hij uit. De Balinees brengt ons bij een ander principe van fairtrade, namelijk verantwoorde arbeidsomstandigheden.

Het kantoor van Mitra Bali beschikt over aparte heren- en damestoiletten. We nemen een kijkje. En inderdaad, ze zijn superschoon!

De werknemers doen aan afvalscheiding, er is een medicijnenkastje aanwezig en ook een brandblusser ontbreekt niet.


     Het snelle geld


Daarnaast geeft Mitra Bali lokale producenten trainingen over gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Een brandblusser is leuk en aardig, maar je hebt er natuurlijk niets aan als je niet weet hoe je deze moet gebruiken.

 

Een brandblusser en een medicijnenkastje zijn in principe kleine investeringen die de veiligheid op de werkvloer kunnen vergroten. Toch zijn er bedrijven die liever kiezen voor het snelle geld. Agung Alit vertelt ons over een bedrijfje bestaande uit 6 a 7 werknemers, niet ver gelegen van Mitra Bali.

Dit exportbedrijf probeert een zo groot mogelijke winst te realiseren, onder andere door zijn werknemers letterlijk in het donker te laten werken, dit om de elektriciteitskosten te drukken.

'Thee en koffie zul je in dit bedrijf niet vinden. Water is de enige drank die de werknemers mogen nuttigen', aldus Agung Alit.

 

     Een andere, betere wereld is mogelijk.


Hij erkent dat er nog een hoop te doen is op het gebied van fairtrade. Het is niet altijd makkelijk de lokale bevolking bewust te maken van het belang van eerlijke handel.

Het snelle geld blijft toch net iets aantrekkelijker dan fairtrade.

Desondanks gelooft Mitra Bali dat het van groot belang is de strijd voort te zetten. Een andere, betere wereld is mogelijk. Wellicht dat de dromenvanger daarin kan bijdragen?

Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Steun korte film LONDO

Steun korte film LONDO

17-08-2016 | Advertorial
Het is  17 augustus 1945, Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en Nederland is het hier allerminst mee...
Meer »
Bromo Marathon 2014

Bromo Marathon 2014

28-05-2014 | Rennen voor beter onderwijs
Een marathon rennen op een van de mooiste plekken op aarde en tegelijkertijd je medemens helpen. Dat kan tijdens de Brom...
Meer »
Help kinderen in Indonesië

Help kinderen in Indonesië

24-10-2013 | Like onze Facebook fanpage
Bij Indonesiënu is een like op onze Facebook fanpage meer dan alleen een like. In de periode 25 oktober t/m 2 novem...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »
Sweet Drie naar Indonesië

Sweet Drie naar Indonesië

07-03-2014 | Blog
Juli dit jaar gaat het gebeuren. Dan vertrekt de 13-jarige Dylan v.d Berg-Rovroy naar Indonesië. Daar geeft hij een...
Meer »
Bali, het eiland der boeken

Bali, het eiland der boeken

28-11-2013 | Goed Doen
Een bibliotheek opzetten op Bali. Dat was de droom van Coba Maas-Kewilaä, een geboren Limburgse van Molukse afko...
Meer »