IndonesieNU

Mitra Bali droomt van een betere wereld - Deel 1

Mitra Bali droomt van eenbetere wereld - Deel 1

07-05-2013 | Goed Doen

Last van nare dromen? Het schijnt dat een dreamcatcher - een dromenvanger - je kan helpen bij het overwinnen van nachtmerries. Denk je erover om er een aan te schaffen, overweeg dan de aankoop van een fairtrade dromenvanger en dan liefst eentje gemaakt op Bali. Naar verluidt kan deze je mooiste dromen doen uitkomen! Indonesiënu zocht het voor je uit.

Het geritsel van de wind door de bomen, het gekraai van hanen op de achtergrond en het gekwispel van het pekinghondje Pongo dat nieuwsgierig onze kant oprent. Dit zijn de eerste indrukken die wij opdoen bij het betreden van het erf van Mitra Bali.

Mitra Bali fairtrade

Het kantoor van deze fairtrade organisatie in Gianyar, een dorpje in het zuidwesten van het eiland Bali, past goed in de omgeving. Veel hout en natuurlijke kleuren zijn de belangrijkste kenmerken van het gebouw.

Binnen heerst een rustieke, gemoedelijke sfeer. Een subtiele geur van wierook komt ons tegemoet.


     In mijn hart en op mijn arm

 

Mitra Bali wordt gerund door het echtpaar Agung Alit en zijn vrouw Hani. Samen zetten zij zich in voor een beter Bali - beter voor mens en milieu – door middel van fairtrade, eerlijke handel.

Met zijn lange grijze haren vastgebonden in een paardenstaart en zijn batik overhemd loshangend over zijn broek, is de Balinees Agung Alit, geboren in de jaren 50, een excentrieke verschijning.

Een tatoeage met de naam 'fairtrade' op zijn linker onderarm is het levende bewijs van zijn passie voor eerlijke handel. 'Ik draag fairtrade voor eeuwig in mijn hart en ook op mijn arm', vertelt hij met een brede glimlach.

fairtrade, agung alit, mitra bali

 

Made, een van de werknemers van Mitra Bali, laat ons ondertussen een dromenvanger zien, een veelgevraagd product in Nederland. De oranje cirkel met daaronder roze veren en kraaltjes is het werk van Balinese producenten waar Mitra Bali zaken mee doet.

Agung Alit legt uit dat de producenten, die veelal bestaan uit kleine families, van tijd tot tijd te maken krijgen met allerlei soorten bedrog. Niet alleen lokale maar ook buitenlandse opdrachtgevers maken zich daar schuldig aan.


     Eerlijke handelsvoorwaarden


Zij betalen bijvoorbeeld geen voorschot. Ook na levering, van de meestal grote hoeveelheden producten, blijft betaling achterwege. Het gevolg is dat de producent met een torenhoge schuld achterblijft.

Mitra Bali daarentegen werkt volgens eerlijke handelsvoorwaarden, een van de tien belangrijke principes van fairtrade. 'Wij geven de producenten een voorschot van 50 procent, wat ons tot een betrouwbare partner maakt', zegt Agung Alit.

Dromenvanger, fairtrade product Mitra Bali


Zonder angst... (Deel 2)

Gerelateerde artikelen

Steun korte film LONDO

Steun korte film LONDO

17-08-2016 | Advertorial
Het is  17 augustus 1945, Indonesië verklaarde zich onafhankelijk en Nederland is het hier allerminst mee...
Meer »
Bromo Marathon 2014

Bromo Marathon 2014

28-05-2014 | Rennen voor beter onderwijs
Een marathon rennen op een van de mooiste plekken op aarde en tegelijkertijd je medemens helpen. Dat kan tijdens de Brom...
Meer »
Help kinderen in Indonesië

Help kinderen in Indonesië

24-10-2013 | Like onze Facebook fanpage
Bij Indonesiënu is een like op onze Facebook fanpage meer dan alleen een like. In de periode 25 oktober t/m 2 novem...
Meer »
Eerlijke oorbellen uit Bali

Eerlijke oorbellen uit Bali

03-05-2013 | Goed Doen
Meer zelfvertrouwen, de mogelijkheid jezelf verder te ontwikkelen en een betere toekomst. Dit betekent eerlijke hande...
Meer »
Sweet Drie naar Indonesië

Sweet Drie naar Indonesië

07-03-2014 | Blog
Juli dit jaar gaat het gebeuren. Dan vertrekt de 13-jarige Dylan v.d Berg-Rovroy naar Indonesië. Daar geeft hij een...
Meer »
Bali, het eiland der boeken

Bali, het eiland der boeken

28-11-2013 | Goed Doen
Een bibliotheek opzetten op Bali. Dat was de droom van Coba Maas-Kewilaä, een geboren Limburgse van Molukse afko...
Meer »