IndonesieNU

Mie Ujung Pandang, miegerecht uit Zuid-Sulawesi

Mie Ujung Pandang, miegerechtuit Zuid-Sulawesi

02-11-2014 | Culinair
Ofschoon mie oorspronkelijk niet uit Indonesië komt, kent het land verschillende soorten noedelgerechten. Zo heb je bijvoorbeeld Mie Aceh uit de provincie Aceh, Mie Bangka uit de provincie Bangka-Belitung en Mie Cakalang uit Manado, Noord-Sulawesi. Deze keer proberen wij mie Ujung Pandang.
Mie Ujung Pandang is een miegerecht uit Ujung Pandang, het huidige Makassar, in de provincie Zuid-Sulawesi. De mie heet oorspronkelijk Mie Pangsit en werd verkocht in de Chinese wijk in Ujung Pandang.

mie ujung pandang

In 1976 opende een Chinese man uit Ujung Pandang een restaurant in Surabaya, Oost-Java. In Depot Hongkong, zo heette zijn restaurant, verkocht hij onder meer meer Mie Pangsit.

De mie vond gretig aftrek onder de bewoners van de Oost-Javaanse stad. Omdat klanten van Depot Hongkong wisten dat de eigenaar uit Ujung Pandang kwam, noemden zij de mie ook wel Mie Ujung Pandang.

mie ujung pandang

Kenmerkend aan Mie Ujung Pandang is dat de mie wat dik en taai is. De mie wordt geserveerd met stukjes varkensvlees, kip, groenten en pangsit. De bouillon met daarin sui kau wordt apart geserveerd in een kommetje. 

Naar smaak kun je nog een beetje sesamolie, kecap asin (zoute sojasaus) en sambal toevoegen. 

mie ujung pandang

De mie is gemaakt van bloem zonder kunstmatige toevoegingen. De bouillon is getrokken van varkensvlees. Verkopers van Mie Ujung Pandang houden echter ook rekening met de moslimbevolking en hebben daarom een halal-variant van de mie gemaakt, namelijk zonder varkensvlees en in plaats van varkensbouillon een kommetje kippenbouillon.

mie ujung pandang

In Makassar wordt Mie Ujung Pandang bij het ontbijt gegeten en met name verkocht in etenshuisjes waar naast mie vaak ook bubur ayam (rijstepap met kip) te verkrijgen is. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesiƫ
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »