IndonesieNU

Menselijke schedels en beenderen in Londa, Tana Toraja

Menselijke schedels enbeenderen in Londa, TanaToraja

05-04-2018 | Ervaar Sulawesi
Een donkere grot waar menselijke schedels en beenderen worden bewaard. Hanggraven en Tau-Tau, levensgrote poppen die de overledenen voorstellen. Londa in Tana Toraja heeft iets geheimzinnigs. Het is een bijzondere plek waar een mystieke sfeer hangt. Een bezienswaardigheid in Tana Toraja, Zuid-Sulawesi, die je moet hebben gezien.
Het eerste wat opvalt in Londa is de rotswand met Tau-Tau en de vele erong (doodskisten van de Toraja) in een groen begroeide rotswand. Sommige kisten liggen op rotsblokken of op houten stellingen, de zogeheten hanggraven. Op enkele doodskisten zijn ook menselijke schedels te zien. 
 
zuid-sulawesi tana toraja tau-tau
Tau-Tau, houten poppen die de overledenen voorstellen.
zuid-sulawesi tana toraja londa doodskisten
Schedels op een doodskist (rechts op de foto).

Hoe hoger de positie van de erong in de rotswand, hoe hoger de sociale status van de overledene. Een andere reden waarom sommige kisten zo hoog in de wand worden geplaatst, is om de inhoud van de erong te beschermen. 

De Toraja, de etnische bevolking van Tana Toraja, geloven namelijk dat de doden hun bezittingen mee mogen nemen naar het hiernamaals. De kist wordt hoog in de rotswand geplaatst om waardevolle bezittingen van de overledene te beschermen [Lees ook: Tana Toraja, het Land van de Toraja]. 

Ook geloven de Toraja dat hoe hoger de kist wordt geplaatst, hoe korter de reis zal zijn van de overledene naar het hiernamaals.  
 
zuid-sulawesi tana toraja londa
Hoe hoger de kist, hoe hoger de sociale status van de overledene en hoe korter de reis naar het hiernamaals.

Op het terrein zijn ook twee grotten te bezichtigen waarin menselijke schedels en botten worden bewaard. De meeste bezoekers laten zich begeleiden door een gids die hen met een olielamp door de donkere grotten leidt. 

In de grotten zijn naast beenderen ook doodskisten te zien. Die worden als het enigszins mogelijk is zo hoog mogelijk boven de grond geplaatst. Als de kisten weggerot zijn, worden de menselijke schedels en beenderen los in de grot gelegd. Deze kunnen ook in een nieuwe kist worden geplaatst, maar dat moet worden voorafgegaan door dure ceremonies. 
 
zuid-sulawesi tana toraja londa grot doodskisten
Als de kisten weggerot zijn, worden de menselijke schedels en beenderen los in de grot gelegd.

In de grotten zie je bij de schedels, beenderen en doodskisten ook sigaretten, drinkflesjes, munten en nog wat andere dingen liggen. De nabestaanden nemen dit mee voor de overledene. Want ook na zijn/haar dood, moet er nog steeds voor de overledene worden gezorgd [Lees ook: Tana Toraja, waar het leven draait om de dood]. 
 
zuid-sulawesi tana toraja londa grot doodskisten
Flesjes water, sigaretten en muntgeld.

Londa ligt op ongeveer 7 kilometer afstand van Rantepao, de hoofdstad van het district Noord-Toraja. Rantepao is de geschikte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving. 

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »