IndonesieNU

Makassar, toegangspoort tot Oost-Indonesiƫ

Makassar, toegangspoort totOost-Indonesiƫ

22-01-2018 | Ervaar Sulawesi
Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, wordt ook wel de toegangspoort tot Oost-Indonesië genoemd. Vanwege de strategische ligging, is Makassar een belangrijke transitstad voor reizigers die bijvoorbeeld vanuit Jakarta of Bali het oostelijke deel van de Indonesische archipel willen bezoeken. Toch is Makassar volgens Indonesiënu meer dan alleen maar een transitstad.
Qua inwonersaantal is Makassar de grootste stad op het eiland Sulawesi en de vijfde grootste stad in Indonesië. Makassar ligt aan de zuidwestkust van Sulawesi en was in de 17de eeuw een belangrijk handelscentrum voor specerijen, hout en katoen. 


     Havengebied en Fort Rotterdam 


Ook nu nog is Makassar een belangrijke handelsstad. In de haven van Makassar is het een en al bedrijvigheid. Containers worden gelost en geladen. 

haven makassar zuid sulawesi
De haven van Makassar.

In de buurt van de haven ligt een Chinese wijk met eenvoudige eetgelegenheden waar heerlijke Chinese gerechten uit Makassar zoals mie Titi en mie Ujung Pandang [Lees ook: Mie Ujung Pandang, miegerecht uit Zuid-Sulawesi) worden geserveerd maar ook traditionele gerechten uit Makassar zoals coto Makassar en sop Saudara. Coto Makassar wordt meestal opgediend met ketupat (rijst gekookt in gevlochten klapperblad]. 

coto makassar zuid-sulawesi makassar culinair
Coto Makassar met ketupat.

Dichtbij de haven ligt ook Fort Rotterdam dat herinnert aan de Nederlandse aanwezigheid in Makassar. 

Het fort werd oorspronkelijk gebouwd door de lokale heersers in het gebied en werd Fort Ujung Pandang genoemd. In 1667 werd het fort ingenomen door de Nederlanders en herbouwd. Gedurende zo'n 200 jaar werd het fort voornamelijk gebruikt als regeringscentrum en economisch centrum voor het oostelijke deel van de archipel.

fort rotterdam makassar zuid-sulawesi
Fort Rotterdam in de buurt van de haven van Makassar.

Fort Rotterdam is een van de best bewaarde Nederlandse forten in Indonesië en behoort tot een van de meest bezocht attracties in Makassar. Op het complex bevindt zich een museum waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van Makassar en andere gebieden in Zuid-Sulawesi. 

Je kunt Fort Rotterdam ook bezoeken onder begeleiding van een Engelstalige gids (tegen betaling). 


     Pantai Losari


Een andere hotspot in de hoofdstad van Zuid-Sulawesi is Pantai Losari. Hoewel Pantai Losari 'Strand van Losari' betekent, is er hier geen zandstrand. Wel kun je hier wandelen over de boulevard. Doe dit dan 's ochtends vroeg of in de late namiddag. Midden op de dag is het behoorlijk warm en schijnt de zon fel. 

Pantai Losari is de ideale plek in de stad om de zonsopgang en/of de zonsondergang te aanschouwen en om selfies te maken met op de achtergrond de letters 'Makassar', 'Pantai Losari' of 'Toraja'. 

pantai losari makassar zuid-sulawesi boulevard
Pantai Losari, een van de iconen van Makassar.

Tegen het vallen van de avond kun je bij Pantai Losari genieten van verscheidene culinaire hapjes van Makassar zoals pisang epe (geroosterde banaan met palmsuikerstroop) en es pisang ijo (groene bananenijs) [Lees ook: Van pisang goreng tot es pisang ijo]. 

pisang epe Makassar culinair Zuid-Sulawesi
Pisang epe of gegrilde banaan.

De naam Makassar werd voor het eerst genoemd in het gedicht Nagarakretagama, dat werd geschreven door Mpu Prapanca in de 14de eeuw. In 1971 kreegt de stad, in de tijd van de toenmalige president Soeharto, de naam Ujung Pandang. Onder president B.J. Habibie werd de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi in 1999 weer Makassar genoemd. 


     Dagtrips in de omgeving


Makassar is een goed startpunt voor dagtochten in de directe omgeving zoals een boottocht van ongeveer een half uur naar het nabijgelegen eilandje Samalona waar je onder meer kunt snorkelen, een strandwandeling kunt maken en kunt genieten van kleine hapjes. 

Reis je liever over land, maak dan een dagtocht naar het Bantimurung Nationaal Park met onder meer een waterval en een vlindertuin. Vergeet niet een bezoek te brengen aan Rammang-Rammang, dat eveneens deel uitmaakt van Bantimurung. In een bootje vaar je er door een vallei met aan beide zijden kalksteenrotsen. 

rammang-rammang sulawesi natuur
Varen in een bootje in Rammang-Rammang met aan beide zijden kalksteenrotsen. 

Heel bijzonder en zeker de moeite van een bezoek waard zijn de grottekeningen in Leang-Leang (niet ver van Bantimurung) die mogelijk de oudste ter wereld zijn. In de grot zijn afdrukken van menselijke handen te zien en schilderingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen. 

leang-leang makassar grottekeningen
Grottekeningen in Leang-Leang. Zie jij de afbeeldingen van handen?
 
Je kunt ook verder reizen en buiten Makassar verblijven, bijvoorbeeld in Bira dat op het meest zuidoostelijke punt van Zuid-Sulawesi ligt. Bira leent zich uitstekend voor een relaxte strand- en snorkelvakantie. 

Of vertrek vanuit Makassar richting het noorden voor een meerdaags verblijf in Tana Toraja waar het leven draait om de dood.

koningsgraven tana toraja zuid-sulawesi

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »
Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesiƫ

Idul Fitri in Indonesiƫ

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »