IndonesieNU

Kualanamu International Airport, luchthaven met Nederlands tintje

Kualanamu InternationalAirport, luchthaven metNederlands tintje

27-07-2013 | Praktische informatie
Kualanamu, de nieuwe internationale luchthaven in Deli Serdang, Noord-Sumatra, is op 25 juli 2013 officieel in gebruik genomen. Garuda Indonesia met bestemming Jakarta, was op 25 juli het eerste vliegtuig dat vanaf de 3750 meter lange startbaan van de nieuwe luchthaven mocht vertrekken. Polonia dat al meer dan 70 jaar dienst deed als luchthaven, zal gaan fungeren als militaire luchtmachtbasis. 
De nieuwe luchthaven die is gebouwd op een stuk land ter grootte van 1365 hectare, is 10 keer zo groot als Polonia. De bouw heeft 6 jaar geduurd.

     Nederlandse technologie


Kualanamu International Airport kan 8,1 miljoen passagiers per jaar opvangen. Polonia had een capaciteit van slechts 900.000 passagiers per jaar. Kualanamu is zo ontworpen dat het in de toekomst 22,1 miljoen passagiers per jaar kan verwerken.

Kualanamu beschikt over een geavanceerd navigatie- en wegvervoersysteem, met een rechtstreekse treinverbinding vanuit Medan naar de luchthaven.

Er zijn 80 check-in balies compleet met een geavanceerd Baggage Handling System – een automatisch bagage afhandelingssysteem – de eerste in Indonesië. Deze Nederlandse technologie wordt in Azië ook gebruikt op luchthaven Changi en Hongkong.

     Ambitieuze toekomstplannen


Kualanamu heeft ambitieuze toekomstplannen. De nieuwe luchthaven van Indonesie wil namelijk de grootste hub van Zuidoost-Azie worden. Voor vluchten vanuit Indonesië naar andere landen hoeven passagiers in de toekomst niet meer over te stappen in Kuala Lumpur of Singapore, maar kunnen rechtstreeks vanaf Kualanamu naar hun bestemming vliegen.

En omgekeerd hoeven passagiers met bestemming Indonesië niet meer over te stappen in Changi of Kuala Lumpur.

     Van Medan naar Kualanamu


Omdat de wegen vanaf Medan naar Kualanamu nog niet optimaal zijn, worden passagiers dan ook aangeraden de rechtstreekse trein vanuit Medan naar de luchthaven te nemen. 

De eerste trein vanuit Medan naar Kualanamu vertrekt om 03.55 uur, de laatste om 00.15 uur, afgestemd op de laatste vlucht vanaf de luchthaven. Een treinkaartje naar de luchthaven kost 80.000 rupiah (+/- € 6) per persoon. De reisduur bedraagt ongeveer 35-40 minuten.

Naast de trein kunnen reizigers ook de taxi nemen. Onder normale verkeersomstandigheden bedraagt de reisduur ongeveer 60-90 minuten. Voor een taxirit van Medan naar Kualanamu betaal je ongeveer 145000 rupiah (+/- € 11)). Via de tolweg ben je binnen 30 minuten al bij de luchthaven. Jammer dat de tolweg nog niet klaar is. 

De allergoedkoopste manier om bij de luchthaven te komen, is met de Damri-bus. Er zijn 2 opstaphaltes in Medan, nl. aan de Jalan Gatot Subroto (Carrefour) en Amplas. Vanaf Carrefour betaal je 15.000 rupiah (+/- € 1) per persoon, vanaf Amplas 10.000 rupiah (+/- € 0,70) per persoon. De reisduur bedraagt net als met de taxi, 60-90 minuten. 

Foto: Pasadena12

Gerelateerde artikelen

Met de A380 naar Indonesië

Met de A380 naar Indonesië

02-07-2013 | Naar Indonesië
Vanuit Nederland naar Indonesië met het grootste passagiersvliegtuig ter wereld? Dat kan. Al zal je keuze beperkt z...
Meer »
Met Korean Air naar Bali

Met Korean Air naar Bali

16-03-2013 | Naar Indonesië
De speurtocht naar een goedkope vlucht naar Bali is en blijft een spannende belevenis. Online reisbureaus stunten met...
Meer »
Met de boot naar Indonesië

Met de boot naar Indonesië

16-03-2013 | Nieuws
Cruisemaatschappij Holland America Line organiseerde eerder dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een cruise naar d...
Meer »