IndonesieNU

Kete Kesu, traditioneel dorp in Tana Toraja

Kete Kesu, traditioneel dorpin Tana Toraja

19-03-2018 | Ervaar Sulawesi
In het dorpje Kete Kesu kun je een Tongkonan (traditioneel huis) van binnen bekijken, hanggraven en moderne grafhuisjes met Tau-Tau (levensechte houten poppen die de overledenen voorstellen) zien, én genieten van een mooi uitzicht. Kete Kesu mag je tijdens je bezoek aan Tana Toraja, Zuid-Sulawesi, absoluut niet missen. 
Kete Kesu is een van de populaire bezienswaardigheden in Tana Toraja, het Land van de Toraja [Lees ook: Tana Toraja, het Land van de Toraja]. Het dorp behoort tot het cultureel erfgoed van Indonesië en is ooit genomineerd als UNESCO werelderfgoedlocatie. 

Het is tevens de meest uitgebreide nederzetting van de Toraja (de etnische bevolking van Tana Toraja). Kete Kesu bestaat uit een complex van Tongkonan met de daarbij behorende rijstschuren. Ook is er in de buurt een plek waar de overledenen hun laatste rustplaats krijgen, er zijn rijstvelden met waterbuffels en er is een ceremoniële plek met menhirs (prehistorische hoge, langwerpige stenen die als grafzuil worden gebruikt). 
 
zuid-sulawesi tana toraja kete kesu menhir
Ceremoniële site met menhirs.

Kete Kesu is het oudste dorp in het district Sanggalangi. De traditonele huizen in het dorp zijn honderden jaren oud. Het fungeert tegenwoordig als een soort openluchtmuseum, waar bezoekers ter plekke kunnen kennismaken met de cultuur en tradities van de Toraja. Ook kun je er een Tongkonan van binnen bekijken.

In Kete Kesu staan zes traditionele Tongkonan met daar tegenover 12 rijstschuren. De Tongkonan worden niet meer bewoond. Deze traditionele huizen worden alleen nog gebruikt voor het houden van traditionele ceremonies.
 
zuid sulawesi tana toraja kete kesu tongkonan
Deze Tongkonan is ook van binnen te bekijken.

In het dorp zijn ook grafhuizen, hanggraven en een graf in een grot te bezichtigen [Lees ook: Tana Toraja, waar het leven draait om de dood]. 

De grafhuizen in het dorp zijn de jongste graven. Voor enkele huizen zijn Tau-Tau geplaatst, levensgrote poppen van hout die de overledenen voorstellen. Een grafhuis wordt alleen geopend wanneer het lichaam van een overledene in het huis moet worden bijgezet. 
 
zuid-sulawesi tana toraja kete kesu grafhuizen
Twee voorbeelden van grafhuizen.

Via een hoge stenen trap zijn de hanggraven te bereiken en de grot met daarin menselijke schedels en beenderen. Dit type graven is al eeuwenoud. Bij de hanggraven liggen de doodskisten op houten balken die hoog aan een rotswand worden geplaatst. Hoe hoger de hanggraven, hoe hoger de sociale status van de overledene. 

In de grot worden doodskisten met daarin het lichaam van de overledene geplaatst. Als de kisten weggerot zijn, worden de menselijke schedels en beenderen los in de grot gelegd. 
 
zuid-sulawesi tana toraja kete kesu hanggraven
Hanggraven in Kete Kesu. 
zuid-sulawesi tana toraja kete kesu beenderen in grot
Menselijke schedels en beenderen in een grot.

Kete Kesu ligt ongeveer vijf kilometer verwijderd van Rantepao, de uitvalsbasis voor dagtrips in Tana Toraja. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »