IndonesieNU

Kebun Raya Baturraden, de botanische tuin van Baturraden

Kebun Raya Baturraden, debotanische tuin van Baturraden

11-01-2016 | Ervaar Midden-Java
Mannen, vrouwen en kinderen met een geelachtige substantie op hun gezicht zitten lekker relaxed op bankjes te genieten in de schaduw van de boom. Een vrouwelijke tukang pijat (masseuse) van middelbare leeftijd masseert de benen van een lokale toerist wiens gezicht eveneens besmeurd is met een geelbruine substantie. In de verte, ver beneden, zien wij de daken van de huizen van het stadje Purwokerto. Indonesiënu is in Kebun Raya Baturraden, Midden-Java. 
Baturraden is een klein bergdorp gelegen aan de voet van de berg Slamet in het district Banyumas. Met name in de vakantieperiode en in het weekend is het dorp een geliefde plek voor toeristen. Baturraden staat met name bekend om de toeristische attractie Lokawisata Baturraden, een recreatiepark met onder meer warmwaterbaden, watervallen en een speelterrein voor kinderen. 

baturraden

Een andere toeristische attractie die eind 2015 officieel geopend is, is de immens grote Kebun Raya Baturraden, de botanische tuin van Baturraden. Het park, dat een initiatief is van de voormalige president van Indonesië Megawati Soekarnoputri, heeft een oppervlakte van maar liefst 143,5 hectare. Slechts 11 procent van het park wordt intensief beheerd. 

Kebun Raya Baturraden lijkt in de verste verte niet op Kebun Raya Bogor, de botanische tuin van Bogor, West-Java. Dat komt onder meer omdat de botanische tuin van Bogor een aangelegde tuin is, gelegen in centrum van de stad Bogor, terwijl de botanische tuin van Baturraden aan de voet van de berg ligt met eeuwenoude bomen en begroeiing. Daarnaast is het park in Baturraden natuurlijk nog niet zo lang geopend.

Desondanks is de botanische tuin van Baturraden volgens Indonesiënu zeker de moeite van een bezoek waard.

baturraden

Een geasfalteerde weg leidt bezoekers tussen groene bossen en kabbelende beekjes met her en der een sprookjesachtige waterval. In totaal groeien er zo'n 2600 plantensoorten in het park. Het gaat onder meer om sierplanten en geneeskrachtige planten.   

Een lokale bewoner raadde ons een bezoek aan Pancuran Pitu aan wat in het Nederlands 'zeven waterbronnen' betekent. Om er te komen moeten bezoekers tientallen traptreden aflopen. Het water van Pancuran Pitu komt rechtstreeks van de berg Slamet en wordt opgevangen in een klein bassin. 

baturraden

Het water bevat zwavel met een helende werking. Veel lokale toeristen smeren de geelachtige substantie op hun gezicht en laten dit gezichtsmasker even intrekken. In de tussentijd laten zij zich masseren door een van de masseuses. 

Het terrein waar Pancuran Pitu ligt, is niet bijzonder groot en nodigt bezoekers niet echt uit om er langere tijd te blijven. Waar wij met name van genoten, was het uitzicht over de stad Purwokerto die wij ver beneden ons zagen liggen. 

De wandeltocht terug naar boven, naar de parkeerplaats, is wel even doorbijten. Maar het uitzicht rechts van ons en de enkele vlinder die ons voorbij vloog, deden ons onze vermoeidheid vergeten. Kebun Raya Baturraden is dagelijks geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur. Het park is per auto en brommer te verkennen. Elke attractie beschikt over een ruime parkeerplaats. Je kunt natuurlijk ook je eigen fiets meenemen. Houd er wel rekening mee dat sommige wegen en paden erg steil zijn. 

In het weekend en in de vakantieperiode kan het er in het park zeer druk zijn. Wanneer er geen goede verkeersstroom mogelijk is, kan het parkbeheer besluiten het park tijdelijk te sluiten. 

Breng ook een bezoek aan het nabijgelegen Telaga Sunyi, een klein meer (of eigenlijk een riviertje) met een kleine waterval. Een leuke plek om verkoeling te zoeken of om je even af te zonderen van alle hectiek in het dagelijkse leven. Het wordt afgeraden in het meer te zwemmen omdat het er op sommige plekken erg diep kan zijn (tot 5 meter). Toch zagen wij veel bezoekers verkoeling zoeken in het heldere water. 

baturraden

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »
Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »