IndonesieNU

Jakarta wil koloniale gebouwen overnemen

Jakarta wil koloniale gebouwenovernemen

26-08-2014 | Nieuws
Het stadsbestuur van Jakarta wil meer dan 1200 gebouwen uit de Nederlandse koloniale periode overnemen. Veel van deze gebouwen in de hoofdstad van Indonesië liggen er namelijk verlaten en verwaarloosd bij en hebben geen geregistreerd eigenaar. Jakarta is van plan de gebouwen te gebruiken voor verschillende doeleinden en denkt daarbij bijvoorbeeld aan musea.
The Jakarta Post schrijft dat een speciaal beoordelingsteam verantwoordelijk is voor de inventarisatie van oude gebouwen in de stad. Ook onderzoekt het team wie de eigenaren zijn van deze gebouwen. Van 564 van de 1281 oude gebouwen in Jakarta is niet bekend wie de eigenaar is. Aan het beoordelingsteam dus de taak dit te gaan uitzoeken.

Het team krijgt maximaal twee maanden de tijd om het inventarisatieproces af te ronden.


     Verlaten en verwaarloosd


Jakarta telt veel oude gebouwen uit de koloniale periode. De meeste gebouwen liggen er verlaten en verwaarloosd bij. Het stadsbestuur wil de gebouwen, met name die uit de Nederlandse koloniale periode, renoveren.

Eigenaren wordt verzocht goed zorg te dragen voor deze gebouwen. Als zij daar niet toe in staat zijn, moeten zij het stadsbestuur daarvan op de hoogte brengen, opdat er een oplossing gevonden kan worden. Alle oude gebouwen uit de koloniale periode zijn namelijk aangemerkt als cultuur erfgoed. 


     In het belang van Indonesië


In een gesprek met NRC Handelsblad eerder dit jaar vertelt gouverneur Joko ‘Jokowi’ Widodo dat de gebouwen die vroeger Batavia vormden in ere moeten worden hersteld omdat dat in het belang is van Indonesië [Lees ook: Grootschalige opknapbeurt Kota Tua Jakarta].

De winnend presidentskandidaat heeft toen kenbaar gemaakt dat hij de koloniale gebouwen in het gebied vanaf de haven Sunda Kelapa tot en met het Fatahillah-plein een grote opknapbeurt wil geven [Lees ook: Sunda Kelapa, haven met kleurrijke schoeners]. Jokowi hoopt dat dit gebied, gelegen in Kota Tua, het oude stadsdeel van Jakarta, een toeristische trekpleister kan worden [Lees ook: Dit is Oud-Batavia].

Er zijn in het verleden wel vaker pogingen gedaan om Kota Tua te herstellen. Die liepen echter op niets uit. De eigenaren van de panden wilden namelijk geen geld steken in de renovatie van de gebouwen.


 
Foto: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »