IndonesieNU

Jakarta kiest gouverneur

Jakarta kiest gouverneur

19-04-2017 | Nieuws
Onder strenge bewaking van het leger en de politie mochten 7,2 miljoen stemgerechtigden in Jakarta woensdag 19 april 2017 tussen 07.00 uur tot 13.00 uur lokale tijd hun stem uitbrengen. In de aanloop naar de gouverneursverkiezingen zeiden radicale moslimgroepen en voorstanders van kandidaat-gouverneur Anies Baswedan dat zij zich op de verkiezingsdag zouden verzamelen bij verschillende stembureaus. De politie zag dat als een vorm van intimidatie. 
Ahok, de zittende gouverneur van Jakarta tot oktober 2017, nam het in de tweede ronde op tegen Anies Baswedan die tot 2016 minister van Onderwijs en Cultuur was in het kabinet van president Jokowi.

Ahok nam het stokje in 2014 over van Joko 'Jokowi' Widodo die dat jaar werd gekozen tot president van Indonesië. Ahok is de eerste christelijke gouverneur van Chinese afkomst ooit die deelnam aan rechtstreekse gouverneursverkiezingen in de Indonesische hoofdstad. 

Ahok is verdachte in een godslasteringszaak [Lees ook: Gouverneur Jakarta verdachte in godslasteringszaak]. Hij wordt ervan beschuldigd de Koran te hebben beledigd. De rechtszaak tegen hem loopt nog. Ahok heeft echter verklaard onschuldig te zijn. Hij is van mening dat er politieke motieven schuil gaan achter de beschuldigingen tegen hem. Islamitische groepen zeggen dat moslims geen christelijk leider mogen hebben. In Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, is het merendeel van de inwoners moslim.

Populaire programmapunten van Ahok zijn het bestrijden van corruptie, overstromingen, verkeersproblemen en overbodige bureaucratie.  

Anies Baswedan richt zich in zijn campagne op het verbeteren van het onderwijs en het bestrijden van de stijgende kosten van het levensonderhoud in de hoofdstad van Indonesië. Hij is ook fel tegenstander van het baggerproject voor de noordkust van Jakarta, dat onder meer gerealiseerd wordt door investeringen vanuit Nederland.  

Foto: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen