IndonesieNU

Inspirerende tekeningen uit de tropen

Inspirerende tekeningen uit detropen

18-06-2013 | Face This zet zich in voor beter onderwijs in Indonesië
Kijk op de website van de Nederlandse stichting Face This en je ziet allerlei kleurrijke T-shirts met vrolijke prints. De 'couturiers' zijn niemand anders dan Indonesische basisschoolkinderen. Dit jaar viert de Face This haar 5e verjaardag met een jubileumcollectie die bestaat uit 14 T-shirts met tekeningen gemaakt door Javaanse kinderen. 
Face This zet zich in voor beter onderwijs in Indonesië. De stichting hecht daarbij veel waarde aan gotong royong, dat zoiets betekent als 'samenwerken om een gezamenlijk doel te bereiken'.

De stichting staat daar gelukkig niet alleen voor. De leerlingen van basisscholen op Flores, Lombok en Java helpen een handje mee.

Dit doen zij door te tekenen. Poppetjes, bloemen, bomen, huisjes. Alles kan. Het team van Face This print de tekeningen vervolgens op T-shirts en verkoopt deze via internet.

Je kunt al een T-shirt krijgen vanaf € 15,-. De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om het onderwijs op scholen en de schoolomgeving te verbeteren.


     Een beter leven


De oprichter van Face This is Jos van der Hoek. Jos vertelt ons dat hij als baby van twee maanden uit Indonesië werd geadopteerd. In Nederland kreeg hij de kans op goed onderwijs en een goede baan. Kortom, een beter leven.

Dit was voor Jos dan ook de reden om iets terug te doen voor de medemens. Samen met Jelke Priem, richt hij de stichting Face This op om schoolkinderen in Indonesië kans op beter onderwijs te geven. 

Het eerste project van de stichting ging in 2008 van start op Lombok. Het buureiland van Bali staat bekend staat om zijn uitgestrekte, rustige witte stranden en ongerepte natuur. 

Maar Lombok is niet alleen maar zon, zee en strand.

Jos en Jelke ondervonden dat in levenden lijve. Tijdens een vakantie op Lombok, maakten zij een uitstapje naar het dorpje Duduk Atas. Daar zagen zij de zeer slechte staat van het basisschoolgebouw, kinderen die noodgedwongen in de buitenlucht les kregen omdat er gewoonweg geen plaats was om het grote aantal leerlingen te huisvesten.

     
     'Zoiets zie je niet in Nederland.'


Met name Jelke, zelf werkzaam als lerares, was zeer geschokt door deze situatie. 'Zoiets zie je niet in Nederland.'

Basisschool Duduk Atas werd hiermee het eerste project van Face This. Er werden plannen gemaakt om het schoolgebouw te renoveren, extra schoolmateriaal aan te schaffen en cursussen voor leraren te verzorgen.

De schoolkinderen maakten tekeningen, de tekeningen werden door Face This op t-shirts geprint en via internet verkocht. Binnen een jaar tijd was er voldoende geld ingezameld en kon de stichting met de uitvoering van de plannen beginnen. Het project is inmiddels met succes afgerond.

De stichting slaat de vleugels uit naar het eiland Flores. Hier helpt Face This leerlingen van de basisschool SD Pusu met de renovatie van het schoolgebouw en de aanschaf van goed lesmateriaal. Inmiddels is ook het 3e project aan de gang, namelijk in West-Java, in het dorpje Tangkil, dichtbij Bogor. 

Goed onderwijs is zeer belangrijk. Maar niet minder belangrijk is creativiteit, zegt Jos. Kinderen kunnen volgens hem veel bereiken met bijvoorbeeld het maken van tekeningen. De succesvolle verkoop van de T-shirts en de eveneens succesvolle afronding van het project in Duduk Atas zijn daar het levende bewijs van. 

Foto: Screenshot Face This

Gerelateerde artikelen

INYS brengt jongeren bij elkaar

INYS brengt jongeren bij elkaar

17-10-2013 | Indonesia Nederland Youth Society
Zaterdag 19 oktober vindt de officiële inauguratie van de Indonesia Nederland Youth Society (INYS) plaats. Wat is d...
Meer »
Gratis: Condooms met durian-smaakje

Gratis: Condooms met durian-smaakje

27-02-2014 | Voorlichtingsprogramma in Denpasar
Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en smaken. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar het belangr...
Meer »
Speak Bahasa Indonesia please!

Speak Bahasa Indonesia please!

29-10-2013 | Bahasa Indonesia Congress, Jakarta
The Jakarta Post meldt dat een aantal Indonesische ministers graag zou willen zien dat de Indonesische taal – het ...
Meer »
Er is nog veel te doen op Flores

Er is nog veel te doen op Flores

27-08-2013 | Workshops voor een duurzaam Flores
In 5 maanden tijd zijn in 1 en hetzelfde ziekenhuis 20 baby’s bij de bevalling overleden door zuurstoftekort. Zwan...
Meer »
Boeken voor Papua

Boeken voor Papua

04-07-2013 | Een kostbaar bezit
In de provincie West-Papua zijn boeken een kostbaar bezit. Boeken zijn erg duur in dit deel van Indonesië. Dit ligt...
Meer »
Lekker kommetje balletjessoep

Lekker kommetje balletjessoep

07-05-2013 | Flowgi helpt kansarme kinderen in Yogyakarta
‘Kinderhartjes veroveren doe je met een simpel gerecht als bakso (balletjessoep)’, aldus Lucy Flokstra van F...
Meer »