IndonesieNU

Indonesië in de ban van 'mudik'

Indonesië in de ban van'mudik'

05-07-2016 | Nieuws
Op 6 juli vieren Indonesische moslim het einde van de vastenmaand. Verwacht wordt dat 17,6 miljoen mensen naar hun geboortedorp afreizen om daar samen met hun familie het Suikerfeest te vieren. Deze jaarlijkse traditie staat beter bekend als 'mudik'. 
Het merendeel van de Indonesiërs maakt gebruik van de bus, trein en het vliegtuig. De resterende mudik-gangers gaan met de auto en de brommer. De politie zal extra mankracht inzetten om het verkeer in goede banen te leiden en de orde en veiligheid te bewaken.

De politie schat dat 2,4 miljoen mensen met de auto naar hun geboortedorp afreizen. 5,6 miljoen mensen maken de lange reis met de brommer. 

Op Midden-Java hebben weggebruikers last van tientallen kilometers lange files. Een automobilist vertelt dat hij maar liefst 21 uur nodig had om een afstand van slechts 5 kilometer af te leggen. Als gevolg van de files stonden veel automobilisten zonder benzine. Staatsoliemaatschappij Pertamina heeft daar een oplossing voor gevonden, namelijk de zogeheten 'motortangki'. Motorrijders rijden rond op wegen waar files zijn en verkopen benzine die zij in grote blikken vervoeren. 

Jakarta heeft het meeste baat bij de mudik. Doordat er zoveel mensen de Indonesische hoofdstad verlaten om naar hun geboorteplek af te reizen, is de miljoenenstad voor een aantal dagen verlost van al die files en verkeersopstoppingen. 

indonesie in de ban van mudik

Gerelateerde artikelen

Idul Fitri in Indonesië

Idul Fitri in Indonesië

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
Indonesië viert het Suikerfeest

Indonesië viert het Suikerfeest

08-08-2013 | Selamat Hari Raya Idul Fitri
Idul Fitri, het Suikerfeest, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De Indonesische Centrale Bank mel...
Meer »