IndonesieNU

Het mysterie van noni Belanda - Deel 1

Het mysterie van noni Belanda- Deel 1

07-04-2016 | Artikel
Noni Belanda is een populaire urban legend in Indonesië. In bijna elke streek in Indonesië waar overblijfselen van de Nederlandse aanwezigheid te vinden zijn, bestaan verhalen over Noni Belanda. Uiteraard in verschillende versies. Zelfs toeristen zouden haar, tijdens hun vakantie in Indonesië, hebben gezien. 
Noni Belanda is een geestverschijning die vaak wordt gezien bij gebouwen, begraafplaatsen of parken: overblijfselen van de Nederlandse aanwezigheid. Volgens lokale bewoners die haar ooit hebben gespot, is noni Belanda een zeer aantrekkelijke, blanke Nederlandse vrouw tussen de 20 en 30 jaar oud. Noni Belanda betekent in het Nederlands 'Nederlandse jongedame' die in Nederlands-Indië heeft geleefd. 

noni belanda

Omdat noni Belanda op zoveel plekken is gezien, zijn verhalen over haar razendpopulair in Indonesië. In Aceh is zij bijvoorbeeld enkele malen gespot in een boswachterswoning uit de Nederlandse koloniale periode, gelegen in de bossen van Pocut Meurah Intan. Omwonenden zeggen dat zij haar zagen zitten bij het raam, naar buiten kijkend. 

Een paragnost vertelde dat hij noni Belanda ooit eens had gevraagd wat zij daar deed. Noni Belanda antwoordde: 'Ik wacht tot mijn echtgenoot terugkomt van de oorlog in Koetaradja'. Koetaradja was in Nederlands-Indië de benaming van het huidige Banda Aceh, de hoofdstad van de provincie Aceh op het eiland Sumatra. 

Het verhaal wordt alsmaar droeviger. De vrouw, die in verwachting was van haar eerste kind, wist niet dat haar man was gestorven in de oorlog. Na wekenlang op haar echtgenoot te hebben gewacht, vertrok de vrouw richting Batavia. Op de boot werd zij ernstig ziek. Bij aankomst in Batavia stierf zij. Met haar overleed ook haar ongeboren kind. Haar liefde voor haar man, bracht de geest van de vrouw terug naar Aceh. Daar wacht zij tot op de dag van vandaag op de terugkeer van haar geliefde echtgenoot.

noni belanda

Liefde is ook het thema van het verhaal over noni Belanda in Hotel Niagara, Lawang, Oost-Java. Dit gebouw, dat in 1920 dienst deed als hotel, is de stille getuige van de zelfmoord van een jong Hollands meisje.

Er doen verschillende verhalen de ronde over deze noni Belanda. Zo zou het meisje verliefd zijn geworden op een inlandse jongen. Haar ouders keurden deze relatie niet goed. Toentertijd werd er namelijk een scherp onderscheid gemaakt tussen Europeanen en inlanders. Het meisje kon haar verdriet niet verwerken en sprong vanaf het balkon op de vierde etage van het hotel naar beneden.

Weer anderen vertellen dat het meisje zelfmoord had gepleegd omdat haar geliefde overspel pleegde. Het meisje zou zichzelf hebben opgehangen in een kamer op de vierde etage van Hotel Niagara. 

Bovengenoemde versies hebben een overeenkomst. Noni Belanda pleegde zelfmoord op de vierde etage terwijl er in het hotel een dansfeest aan de gang was. Een van de tekenen van haar aanwezigheid is dan ook tempo doeloe-dansmuziek dat bij een van de bovenliggende verdiepingen van het hotel vandaan komt. Noni Belanda waart ook rond in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Wordt vervolgd...

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Kinderbedelaars in Jakarta

Kinderbedelaars in Jakarta

30-03-2016 | Artikel
De politie van Jakarta heeft onlangs een aantal Indonesiërs opgepakt die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan ex...
Meer »