IndonesieNU

5 goedkope activiteiten in Jakarta

5 goedkope activiteiten inJakarta

01-06-2016 | Ervaar Jakarta
Jakarta is voor Indonesische begrippen best wel een dure stad. Toch kun je er als toerist veel zien en doen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Hieronder volgen vijf goedkope activiteiten die je zou kunnen doen in de Indonesische hoofdstad.  

1. Stap in de (toeristen)bus

Sinds 2014 heeft Jakarta de beschikking over toeristenbussen met het zogeheten Hop On Hop Off-systeem. De bussen geven reizigers een gratis rit door de stad en stoppen bij verschillende attracties zoals de beroemde rotonde bij Hotel Indonesia (Bundaran HI), Kota Tua in Noord-Jakarta en het Nationaal Monument (Monas). Elke bus is uitgerust met airconditioning en biedt plaats aan zo'n 60 passagiers. 

city tour bus jakarta

De meeste reizigers starten hun reis bij de halte voor het Nationaal Museum en maken vervolgens een rondje door de stad. Je mag zelf bepalen bij welke halte je instapt en bij welke halte je weer uitstapt. De bussen rijden van maandag t/m zaterdag van 09.00 uur tot 19.00 uur. Op zondag rijden de bussen vanaf 12.00 uur vanwege de autovrije dag. 

Een andere manier van goedkoop reizen is met de TransJakarta. De TransJakarta-bussen rijden op een aparte busbaan. Op die manier kun je het hectische verkeer enigszins omzeilen. 

transjakarta
transjakarta

Bestemmingen die goed te bereiken zijn met de TransJakarta-bus zijn attracties in Jakarta Kota zoals Monas (Nationaal Monument), Kota Tua Jakarta (oude stadsdeel) en Bundaran HI bij het luxe winkelcentrum Grand Indonesia. Een kaartje kost nog geen 30 eurocent. 
 

2. Maak een stadswandeling

Een andere leuke en goedkope activiteit is het maken van een stadswandeling. Een goed startpunt is bijvoorbeeld Lapangan Fatahillah, het stadhuisplein in Kota Tua, het oude stadsdeel van Jakarta (de toeristenbus en de TransJakarta stoppen hier ook). Het stadhuisplein is volgens ons een geweldige plek om in je dooie gemak rond te wandelen en naar voorbijgangers te kijken. 

Op het stadhuisplein kun je een fiets huren om een rondje Kota Tua Jakarta te doen. Een foto van jezelf op 1 van deze kleurrijke fietsen mag natuurlijk niet ontbreken!Op het plein ligt ook ook het oudste gebouw van Jakarta: Museum Fatahillah (museum voor de geschiedenis van Jakarta). Dit voormalige stadhuis van Batavia werd in 1620 gebouwd onder het bewind van de gouverneur-generaal van Nederlands-Indië en de stichter van Batavia, Jan Pieterszoon Coen. 

kota tua jakarta

In de nabije omgeving ligt de grootste Chinese wijk van Indonesië: Glodok. Struinend door de straten, kom je hier verschillende historische gebouwen tegen, oude tempels en traditionele Chinese architectuur. Je wandelt langs kleurrijke kraampjes en winkeltjes die van alles en nog wat verkopen. Ook de Chinese warungs ontbreken hier natuurlijk niet. 

glodok jakarta

glodok jakarta
 

3. Windowshoppen in de mall

Ontsnappen aan de drukkende hitte van Jakarta is niet moeilijk. Stap gewoon een van de vele malls binnen waar de airconditioning op volle toeren draait. Een makkelijk te bereiken mall wanneer je met de gratis toeristenbus of de TransJakarta reist, is Mall Grand Indonesia bij de rotonde bij Hotel Indonesia (Bundaran HI). Een zeer luxe mall waar je terecht kunt voor grote internationale merken.

Wil je het goedkoop houden, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen niets te kopen. De mall ligt gunstig gelegen bij de rotonde met het welkomstbeeld van Jakarta. De voetgangersoversteekbrug is de perfecte plaats voor het maken van selfies.  

bundaran hi

Een andere aanrader is Emporium Pluit Mall, een redelijk nieuwe mall in het noorden van Jakarta met een breed scala aan winkels en een schitterend uitzicht over zee. 

pluit jakarta

pluit jakarta
 

4. Struin de markt af

Jakarta kent een verscheidenheid aan traditionele markten. Van groenten-, fruit- en vismarkten tot koekjesmarkten. De traditionele markten worden zelden bezocht door buitenlandse toeristen, terwijl ze volgens ons toch de moeite van een bezoek waard zijn. 

pasar ikan

fruit markt indonesie

Leuke markten om te bezoeken zijn de vismarkt in Noord-Jakarta, pasar Mayestik waar van alles te koop is en pasar loak, de vlooienmarkt in de wijk Menteng. 
 

5. Bezoek de Nederlandse erevelden 

Wat je volgens Indonesiënu ook niet mag missen, zijn de Nederlandse erevelden in Jakarta. Jakarta kent er twee: ereveld Menteng Pulo en ereveld Ancol. Hier liggen slachtoffers begraven uit de Japanse kampen en Nederlandse militairen die om het leven kwamen in de periode van de politionele acties. 

ereveld menteng pulo

ereveld ancol

De erevelden zijn prachtig onderhouden en stralen een serene rust uit. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie achterlaten in speciale enveloppen die bij de ingang verkrijgbaar zijn. 

Ereveld Ancol ligt in het populaire recreatiegebied Ancol. Om het recreatiegebied te mogen betreden, dien je wel een toegangskaartje te kopen.

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »