IndonesieNU

Geen redding meer mogelijk voor zieke Sumatraanse Tijger

Geen redding meer mogelijkvoor zieke Sumatraanse Tijger

18-04-2013 | Chaos in dierentuin Surabaya
De Sumatraanse tijger Melani verkeert in kritieke toestand. Het sterk vermagerde dier wordt op dit moment intensief verzorgd in de grootste dierentuin van Indonesië, Kebun Binatang Surabaya. Mogelijk zullen de verzorgers de vrouwtjestijger laten inslapen.
De dierentuin in Surabaya, Oost-Java, is ook de plek waar Melani 15 jaar geleden ter wereld kwam.  

De afgelopen 5 jaar had Melani te kampen met spijsverteringsklachten. Ze verloor in die periode veel gewicht. Van de oorspronkelijke 75 kilo’s bleven er maar 60 over. Het normale gewicht van een vrouwtjestijger varieert van 75-110 kilogram.  

Haar toestand is zo verslechterd dat haar laten inslapen de beste optie is om Melani van haar lijden te verlossen, zegt Tony Sumampouw, voorzitter van de Vereniging van Indonesische Dierentuinen.

De dierentuin in Surabaya herbergt 10 Sumatraanse tijgers. Melani is er 1 van. Twee weken geleken stierf de 13-jarige mannetjestijger Rozek, ook aan de gevolgen van spijsverteringsproblemen.

De dierentuin kwam 3 jaar geleden zwaar onder vuur te liggen, na meldingen van 25 sterfgevallen per maand onder de dieren. 

De Sumatraanse tijgers in de dierentuin van Surabaya maken deel uit van een fokprogramma. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden, op elkaar gepakt in vieze, kleine hokken. Stafleden zouden betrokken zijn bij de illegale handel van wilde dieren. Mismanagement en corruptie bezorgen de eens zo befaamde dierentuin een slechte naam.

Chaerul Saleh, campagne coördinator van het Wereld Natuur Fonds hoopt dat de Indonesische regering en het bestuur van de dierentuin zich meer zullen inzetten voor het welzijn van de dieren. Er is harde actie nodig om de verwaarlozing van dieren en de corruptie binnen de dierentuin te bestrijden, aldus Chaerul Saleh. 

Foto: Brimack

Gerelateerde artikelen

18 juni, het einde voor Gang Dolly

18 juni, het einde voor Gang Dolly

17-06-2014 | Grootste rosse buurt van Indonesiƫ
Woensdag 18 juni is het zover. Dan sluit het stadsbestuur van Surabaya Gang Dolly [Lees ook: Surabaya sluit grootste ros...
Meer »