IndonesieNU

Forten in Indonesiƫ: Fort Willem I

Forten in Indonesiƫ: FortWillem I

06-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Indonesië herbergt honderden forten die tussen de 16e en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. 1 daarvan is Fort Willem I. Het fort, of wat daarvan is overgebleven, ligt te midden van de groene rijstvelden van Ambarawa, Midden-Java.
Kort na aankomst in Nederlands-Indië in 1830, kreeg Gouverneur-Generaal Johannes van den Bosch alarmerend nieuws vanuit Europa. Er was een revolutie uitgebroken in Parijs. Van den Bosch was bang dat Engeland van de gelegenheid gebruik zou maken en zich voorbereidde op een invasie in Nederlands-Indië, net zoals in 1811 het geval was.

Om op het ergste voorbereid te zijn, besloot de Gouverneur-Generaal nieuwe forten te bouwen om Nederlands-Indië te beschermen tegen de vijand. De bestaande forten aan de kustlijn, zoals in Batavia, Semarang en Surabaya werden gebruikt om de vijand, die van zee kwam, zo lang mogelijk tegen te houden. In de binnenlanden werden forten gebouwd waar het leger en het bestuur zich zouden kunnen terugtrekken. Een daarvan was Fort Willem I, dat in 1833 werd gebouwd.

Fort Willem I Ambarawa
Foto: www.dolandolen.blogspot.com

Fort Willem I in Ambarawa, Midden-Java, is eigenlijk een enorm dorp, inclusief woningen, militaire barakken en werkplaatsen voor de 4500 mensen betrokken bij de bouw: militair personeel (ingenieurs en bewakers) en technici. Maar de grootste groep bestond uit 3000 Javaanse koelies die enkele maanden onbetaald werk moesten verrichten voor het Nederlands-Indische bestuur.

In 1844 kon de 1e groep militair personeel intrek nemen in het fort. Maar het duurde nog 6 jaar voordat het fort volledig in gebruik kon worden genomen.


     Aardbevingen in 1865 en 1872


Aardbevingen in 1865 en 1872 brachten grote schade toe aan Fort Willem I. De bovenste verdiepingen van het fort werden door de legercommandant onbewoonbaar verklaard. De barakken en kamers op de begane grond, waren nog wel geschikt voor bewoning. De soldaten verhuisden naar kampen buiten het fort.

Eind 19e eeuw werd het fort niet meer gebruikt als militair complex.


     Japanse bezetting 1942-1945


Tijdens de Japanse bezetting van 1942-1945, fungeerde Fort Willem I als gevangenis voor politieke gevangenen en andere gevangenen en verdachten uit allerlei bevolkingsgroepen.

In oktober 1945 deed het fort dienst als hoofdkwartier voor de Indonesische strijdgroepen. Zo'n 500 Europeanen werden er gevangen gehouden. In november dat jaar slaagden de Britse troepen erin de gevangenen te bevrijden. Het fort deed vervolgens dienst als opvangkamp.

Tegenwoordig ligt Fort Willem I er verwaarloosd bij. Enkele gezinnen hebben hun intrek genomen in het fort. 

Fort Willem I Ambarawa
Foto: dolandolen.blogspot.com
 
Bron: Forts in Indonesia (Ministry of Education and Culture Republic of Indonesia)
Leadfoto: Ferry Latief

Gerelateerde artikelen

Forten in Indonesiƫ

Forten in Indonesiƫ

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »
Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes)...
Meer »