IndonesieNU

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zich in zeer goede staat bevindt, ligt in het havengebied van Makassar en is zeer zeker de moeite van een bezoek waard. 
Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, wordt ook wel de toegangspoort van Oost-Indonesië genoemd. Vanwege de strategische ligging, werd de stad in de zeventiende eeuw een belangrijk handelscentrum voor specerijen, hout en katoen.
 
Fort Rotterdam Makassar Zuid-Sulawesi plattegrond
Plattegrond van Fort Rotterdam. 

De vorsten van Makassar vonden dat iedereen het recht had om handel te drijven in het gebied. De Nederlandse handelsonderneming VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) wilde echter het alleenrecht op de handel in de regio wat op groot verzet stuitte van de lokale vorsten.
 
Fort Rotterdam
Fort Rotterdam van bovenaf gezien.

Op advies van Portugese handelaren, bouwden de vorsten een aantal forten om zich tegen eventuele aanvallen te beschermen. Een van die forten was Fort Ujung Pandang, het latere Fort Rotterdam dat vermoedelijk in 1545 werd gebouwd. 

fort makassar toegangspoort zuid-sulawesi
Toegangspoort van Fort Rotterdam.

Toch waren de verdedigingswerken niet voldoende om herhaaldelijke aanvallen van de Nederlanders het hoofd te bieden. Onder leiding van VOC-admiraal Cornelis Speelman wisten de Nederlanders met behulp van de Buginese prins Arupallaka de vloot van Makassar te verslaan.
 
Om verder bloedvergieten te voorkomen, ondertekende de sultan van Gowa, Sultan Hassanudin, het zogeheten Bungaya Verdrag op 18 november 1667. Daarin stond onder meer dat alle forten, met uitzondering van Fort Ujung Pandang, moesten worden afgebroken. Fort Ujung Pandang werd het Nederlandse hoofdkwartier en de stad Makassar werd afgestaan aan de VOC. 

fort rotterdam makassar zuid-sulawesi
Een van de gebouwen op het complex.

Fort Ujung Pandang werd herbouwd en omgedoopt tot Fort Rotterdam, de geboorteplaats van admiraal Speelman. Het fort werd gebruikt als machtscentrum van de Nederlanders in de regio. In 1937 werd Fort Rotterdam door de Nederlands-Indische regering overgedragen aan de Fort Rotterdam Stichting. Drie jaar later, in 1940, werd het fort officieel geregistreerd als erfgoed.
 
Tijdens de Japanse bezetting (1942-1945) gebruikten de Japanners Fort Rotterdam als centrum voor wetenschappelijk onderzoek op het gebied van landbouw en linguïstiek. Daarna werd het fort door de Nederlanders herbezet en in 1950 overgedragen aan het Indonesische leger dat Fort Rotterdam tot aan het begin van de 21ste eeuw in gebruik nam. Daarna werd het fort gerenoveerd. 

fort rotterdam makassar zuid-sulawesi
Fort Rotterdam, tegenwoordig het culturele centrum van Sulawesi.

Tegenwoordig is Fort Rotterdam het culturele centrum van Sulawesi. De gebouwen binnen het complex zijn allemaal intact en worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Zo houdt de Indonesische archeologische dienst kantoor in een van de gebouwen. Ook Museum La Galigo is hier gevestigd (verspreid over twee gebouwen). Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Zuid-Sulawesi en dan met name de geschiedenis van Makassar. 

fort rotterdam makassar museum
Een aardewerken kruik gevonden tijdens graafwerkzaamheden.
fort rotterdam makassar zuid-sulawesi museum beelden
Twee stenen beelden. 

Fort Rotterdam ligt in het havengebied van Makassar. In de buurt van de haven ligt een Chinese wijk met eenvoudige eetgelegenheden waar heerlijke Chinese gerechten uit Makassar zoals mie Titi en mie Ujung Pandang worden geserveerd, en traditionele gerechten uit Makassar zoals coto Makassar en sop Saudara [Lees ook: Makassar, toegangspoort tot Oost-Indonesië].
 
Fort Rotterdam is geopend van dinsdag t/m vrijdag van 08.00 uur tot 18.00.

fort rotterdam makassar zuid-sulawesi

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesië

Idul Fitri in Indonesië

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »