IndonesieNU

Forten in Indonesiƫ: Fort Amsterdam

Forten in Indonesiƫ: FortAmsterdam

29-10-2013 | Ervaar Indonesiƫ
Indonesië herbergt honderden forten die tussen de 16e en 20e eeuw zijn gebouwd langs belangrijke handels- en zeeroutes. 1 daarvan is Fort Amsterdam, op het eiland Ambon, de Molukken. Fort Amsterdam ligt in de kuststad Hila te midden van kruidnagelplantages met uitzicht over een prachtig strand.
Het in 1637 gebouwde fort was oorspronkelijk een handelspost van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en moest bescherming bieden tegen vijanden van zee.


     16 kanonnen


Fort Amsterdam bestaat uit een 3 lagen tellend gebouw – een stenen blokhuis met een oppervlakte van 16 x 16 meter – omringd door een stenen muur met 2 bolwerken. De begane grond van het blokhuis werd gebruikt als berging voor voedsel en munitie. De 1e verdieping bestaat uit een ruimte met schietopeningen in de muren, en de bovenste verdieping is een open ruimte met borstwering onder een puntdak.

In Fort Amsterdam waren 40 soldaten gelegerd die onder het commando van een sergeant stonden. Het fort beschikte over 16 kanonnen.


     Georg Eberhard Rumphius


Een belangrijk persoon die het fort bewoonde was de Duitse botanicus Georg Eberhard Rumphius (1626-1702). In de vijftiger jaren van de 17e eeuw vertrok hij in dienst van de VOC naar Azië. Na een kort verblijf in Batavia, werd hij in 1662 naar Ambon gezonden. Daar woonde hij enkele jaren in het in Hila gesitueerde Fort Amsterdam.

Naast de dagelijkse routine werkzaamheden voor de VOC, besteedde Rumphius zijn tijd aan het bestuderen van flora en fauna op de Molukken. Zijn bevindingen zette hij op papier. 

In 1670 raakte de Rumphius blind. Dat weerhield hem er echter niet van zijn onderzoek voort te zetten. Hij werd o.a bijgestaan door zijn zoon, Paul August.


     Aardbeving en tsunami


In februari 1574 werden Ambon en de nabijgelegen eilanden getroffen door een zware aardbeving. De in het fort gestationeerde soldaten renden het bouwwerk uit, de open ruimte in. Zij dachten dat het er daar veiliger zou zijn. Een paar minuten later bereikte een allesverslindende tsunami de kust van Hila. De golf kwam tot het dak van het blokhuis. Grote delen van het fort stortten in. Een aantal soldaten overleefde de ramp door zich vast te klampen aan 1 van de kanonnen.

De huizen rondom het fort en nabijgelegen dorpjes werden door het natuurgeweld weggevaagd. 1461 mensen verloren tijdens de ramp het leven, waaronder Rumphius’ vrouw en dochter. 28 van de 40 soldaten die in Fort Amsterdam gelegerd waren, kwamen om het leven.

Rumphius zelf overleed in 1702. Zijn belangrijkste werken, 'Het Amboinsche Kruidboek' en 'D'Amboinsche Rariteitkamer' werden na zijn dood gepubliceerd.

Fort Amsterdam Ambon
Foto: Riana Ambarsari

Na een grondige restauratie in 1993, werd Fort Amsterdam in oktober 1994 heropend met een grote ceremonie. 

Bron: Forts in Indonesia (Ministry of Education and Culture Republic of Indonesia)
Leadfoto: Riana Ambarsari

Gerelateerde artikelen

Forten in Indonesiƫ

Forten in Indonesiƫ

08-10-2013 | Tentoonstelling Tropenmuseum
Het Tropenmuseum presenteert een tentoonstelling over bijzondere historische monumenten/bouwwerken in Indonesië: ho...
Meer »
Ternate wordt toeristische stad

Ternate wordt toeristische stad

25-04-2014 | Groot toeristisch potentieel
Ternate (de Molukken) moet een toeristische stad worden. Persbureau Antara schrijft dat de centrale overheid versch...
Meer »
Aardbeving treft de Molukken

Aardbeving treft de Molukken

01-09-2013 | 6,6 op de schaal van Richter
Een aardbeving met een kracht van 6,6 op de schaal van Richter heeft vanavond rond 20.52 uur plaatselijke tijd het zuidw...
Meer »
Het verhaal achter de nootmuskaat

Het verhaal achter de nootmuskaat

05-03-2014 | Familie Van den Broeke, perkeniersfamilie op Banda
De familie Van den Broeke beheert sinds het midden van de zeventiende eeuw nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden in ...
Meer »
Oirata-taal dreigt verloren te gaan

Oirata-taal dreigt verloren te gaan

05-09-2013 | 1 van de vele talen op de Molukken
De eilandengroep Maluku (de Molukken) kent een verscheidenheid aan talen. Het Oirata is daar 1 van. Steeds minder mensen...
Meer »