IndonesieNU

ESTO, bus met een verhaal

ESTO, bus met een verhaal

17-06-2013 | Ervaar Midden-Java
De stad Salatiga, Midden-Java, staat niet alleen bekend om de traditionele snacks als enting-enting gepuk (pindakoekjes), keripik paru (gebakken runderlong) en abon sapi (gedroogd rundvlees), maar ook om de busmaatschappij ESTO: de Eerste Salatigasche Transport Onderneming. 
ESTO is een initiatief van Kwa Tjwan Ing. Deze Chinese zakenman begon zijn bedrijfje in het begin van de twintiger jaren van de vorige eeuw met de aanschaf van een aantal kleine autobussen. De bussen uit die tijd zagen er natuurlijk niet uit als de bussen van nu. De eerste generatie ESTO-bussen waren gemaakt van hout en konden maximaal 20 mensen vervoeren. 


     Speciaal gereserveerd voor Nederlanders


De mooi beklede bankjes in het voorste gedeelte van de bus waren speciaal gereserveerd voor Nederlanders. De Javaanse adel zat in het achterste gedeelte van de bus, op rotan bankjes die naar achteren waren gericht. In die tijd kon alleen de Javaanse adel het zich veroorloven met de bus te reizen. 

Foto: inisalatiga.wordpress.com

In het begin van haar bestaan verzorgde de transportonderneming het vervoer van Salatiga naar Tuntang (7 km) en van Salatiga naar Bringin (17 km). De keuze voor deze routes had te maken met de aanwezigheid van een treinstation in Tuntang als in Bringin. 


     Economische recessie


In 1930 droeg Kwa Tjwan Ing zijn bedrijf over aan zijn zoon, Kwa Hong Po, wiens Indonesische naam Winata Budi Dharma was. In deze periode kende ESTO haar hoogtijdagen. De routes werden uitgebreid naar Semarang (52 km), Solo (58 km) en Magelang (51 km). 

Maar toen in 1932 de economische recessie toesloeg, kwam ook ESTO in de problemen. Het bedrijf kon de dure benzine niet meer betalen en werd overgenomen door de Bataafsche Petroleum Maatschappij, het huidige Pertamina. 

Midden Java, Salatiga, vervoer, ESTO
Binnenkant 'moderne' ESTO-bus, foto: Kumas Setyo Hadi Putri

De moderne versie van de ESTO-bus rijdt tot op de dag van vandaag nog steeds door de straten van Salatiga, en op de route Salatiga-Ambarawa [Lees ook: Ambarawa, treinreis naar het verleden]. Echter niet meer zo vaak als voorheen en alleen op bepaalde tijden [Lees ook: Selamat pagi Salatiga]. 
 
Leadfoto: ajipulunggono

Gerelateerde artikelen

Kleurrijke pagode in Semarang

Kleurrijke pagode in Semarang

17-07-2014 | Ervaar Midden-Java
Tree voor tree lopen wij de trap op. Hoe hoger wij komen, hoe sterker de geur van brandend wierook. Een kleurrijk bouwwe...
Meer »
Eten in Kota Lama Semarang

Eten in Kota Lama Semarang

03-01-2014 | Restaurant Ikan Bakar Cianjur
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java heeft op culinair gebied veel te bieden. De havenstad is niet alleen...
Meer »
Het spookt in Lawang Sewu

Het spookt in Lawang Sewu

05-11-2013 | Ervaar Midden-Java
Het schijnt er te spoken. Bezoekers zouden er geesten hebben gehoord én gezien. Het is dan ook niet verwonderlijk...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
5 topattracties in Semarang

5 topattracties in Semarang

15-06-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Selamat pagi Salatiga

Selamat pagi Salatiga

26-03-2013 | Ervaar Midden-Java
Salatiga ligt tussen Semarang en Solo in. In de stad vind je nog talrijke sporen van de Nederlandse aanwezigheid, waaron...
Meer »