IndonesieNU

Ereveld Menteng Pulo, oase van rust omringd door wolkenkrabbers

Ereveld Menteng Pulo, oase vanrust omringd doorwolkenkrabbers

26-10-2015 | Ervaar Jakarta
'Prachtig onderhouden', 'een indrukwekkende begraafplaats', 'een aanrader', zijn enkele opmerkingen die door bezoekers van ereveld Menteng Pulo in het gastenboek zijn achtergelaten. Daar kunnen wij alleen maar mee instemmen. Ereveld Menteng Pulo in Jakarta straalt een serene rust uit. Geen wolkenkrabber die daar verandering in kan brengen. 
Ereveld Menteng Pulo werd ingericht ten tijde van de politionele acties (1945-1949). De eerste steenlegging vond plaats op 8 december 1947 door luitenant-generaal S.H. Spoor, legercommandant in Nederlands-Indië. Spoor overleed op 25 mei 1949 en ligt ook op Menteng Pulo begraven. Zijn graf is te vinden in vak VIII, grafnummer 68. Spoor overleed op 25 mei 1949.

ere veld menteng pulo

Hoewel het rondom het ereveld een drukte van belang is, is daar op Menteng Pulo zelf niets van te merken. Wat wij horen is het geluid van sproeiend water dat uit een van de sproeiers komt en het gras mooi groen houdt in de hitte van de zon. In de verte horen we het geluid van de vegende bezem van de tuinman die het wandelpad vrij maakt van afgevallen bladeren.

ere veld menteng pulo

Door de serene rust die er hangt, vergeet je even dat de begraafplaats omringd wordt door wolkenkrabbers en hoge appartementengebouwen. Vlak na de aanleg lag het ereveld enkele kilometers buiten de stad. Inmiddels is de Indonesische hoofdstad zo gegroeid, dat het ereveld omringd wordt door stedelijke bebouwing.

ere veld menteng pulo

Op ereveld Menteng Pulo liggen slachtoffers uit de Japanse kampen en Nederlandse militairen die om het leven kwamen in de periode van de politionele acties. De namen van de slachtoffers die op Menteng Pulo liggen, zijn in te zien in het register bij de ingang van het ereveld. De namen zijn alfabetisch gerangschikt. Ook de namen van oorlogsslachtoffers van burgers en militairen die op andere Nederlandse erevelden in Indonesië liggen, zijn hier in te zien.

ere veld menteng pulo

Ereveld Menteng Pulo in Jakarta is een van de zeven Nederlandse erevelden in Indonesië. Op deze zeven erevelden liggen bijna 25.000 slachtoffers van de strijd in Nederlands-Indië begraven. Het gaat om zowel militairen als burgers.

Oorspronkelijk lagen hun graven op 22 erevelden die tussen 1946 en 1950 werden aangelegd door de legergravendienst van het Koninklijk Nederlands-Indische Leger. Deze erevelden lagen verspreid over de hele archipel. Na de soevereiniteitsoverdracht werden de graven in de jaren zestig geconcentreerd op Java.

ere veld menteng pulo

Op Menteng Pulo vonden herbegravingen plaats van de stoffelijke resten afkomstig uit Banjarmasin (1961), Tarakan (1964), Manado (1965), Palembang (1967), Balikpapan (1967), Makassar (1968) en Cililitan (1968). Op ereveld Menteng Pulo liggen meer dan 4000 doden. 

Van de zeven Nederlandse erevelden op Java is ereveld Menteng Pulo het meest bekende. Dat komt door de Simultaankerk en het Columbarium die op het terrein te vinden zijn. 

ere veld menteng pulo

De bouw van de Simultaankerk - een kerk die door verschillende geloofsgemeenschappen wordt gebruikt - was gereed in 1950. 

Het aangrenzende Columbarium is een tweedelige galerij met witte zuilen. In de nissen bevinden zich 754 urnen met de asresten van in Japan omgekomen en gecremeerde Nederlandse krijgsgevangenen. Bij het Colombarium ligt ook een prachtige vijver.

ere veld menteng pulo

Het ereveld is dagelijks te bezoeken. De toegang is gratis. Bezoekers kunnen een vrijwillige donatie achterlaten in speciale enveloppen die bij de ingang verkrijgbaar zijn. Deze enveloppen kunt u in een bus deponeren bij de inschrijftafel.

Heeft u dierbaren die op ereveld Menteng Pulo begraven liggen? U kunt een bloemstuk of krans laten leggen op het graf van uw dierbare. Het is mogelijk een voorkeursdatum voor de bloemlegging op te geven. De besteltermijn hiervoor is twee weken. Bloemen bestellen kan via de website van de Oorlogsgravenstichting. Meer informatie vindt u hier

Wilt u een bezoek brengen aan ereveld Menteng Pulo? Boek een van onze excursies in Jakarta via het daarvoor bestemde formulier, en vul bij opmerkingen in: "ereveld Menteng Pulo".
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »
De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »