IndonesieNU

Er is nog veel te doen op Flores

Er is nog veel te doen opFlores

27-08-2013 | Workshops voor een duurzaam Flores
In 5 maanden tijd zijn in 1 en hetzelfde ziekenhuis 20 baby’s bij de bevalling overleden door zuurstoftekort. Zwangere vrouwen die ongebalanceerd eten. Aidspatienten die door hun omgeving worden verstoten. Er is nog veel mis op Flores. Stichting Eco Flores hoopt via workshops te kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een beter en duurzaam Flores.
Van 24-26 oktober dit jaar organiseert Eco Flores verschillende workshops in Bajawa, Flores, onder andere op het gebied van zwangerschapszorg en HIV/aids. Ook is er een workshop die zich richt op de ontwikkeling van een homestay netwerk. Aansluitend daarop vindt een 3-daagse conferentie plaats waar de resultaten van de workshops worden gedeeld en omgezet naar concrete, haalbare en uitvoerbare plannen.


     Zwangerschapszorg


Nina van Toulon, oprichtster van Eco Flores vindt het absurd dat er op het eiland in zo'n korte tijd zoveel baby's bij de bevalling komen te overlijden. Het aantal baby’s dat op Flores bij de bevalling overlijdt, is 1 van de hoogste in Indonesië. 

In de workshop 'Zwangerschapszorg en Prenatale Zorg' zoeken verloskundigen, gezondheidswerkers lokale NGO’s en regeringsbeambten van lokale gezondheidsdiensten naar een oplossing voor de problemen die kunnen ontstaan tijdens en na de zwangerschap.

'De bedoeling is dat we op Labuan Bajo een geboortecentrum opzetten waar vrouwen prenatale en postnatale zorg krijgen en eventueel ook kunnen bevallen. Ook kunnen ze er advies krijgen op het gebied van borstvoeding, voeding voor baby’s en voeding voor de moeder zelf', legt Nina ons uit. 

eco flores nina
Nina van Toulon

Zwangere vrouwen op Flores hebbben namelijk een heel eenzijdig voedingspatroon. 'Vrouwen in boerengezinnen eten bijvoorbeeld veel groenten, maar weinig of geen vis. Vrouwen in vissergezinnen eten veel vis, maar krijgen weinig groenten binnen.'


     Hiv/aids 


Hiv/aids is een serieus en groeiend probleem op Flores. Patiënten worden gestigmatiseerd en totaal niet geaccepteerd door de samenleving. Kinderen die aids hebben of hiv-positief zijn, worden van school gestuurd. 'Het trieste is, is dat als een kampung erachter komt dat 1 van hun dorpsgenoten aids heeft, zij die persoon dan vaak de kampung uitsturen zodat die in het oerwoud moet gaan wonen. Ze raken alle sociale contacten kwijt', vertelt Nina.

De workshop hiv/aids is allereerst gericht op aidspatiënten. In de workshop geven deskundigen hen bijvoorbeel advies over voeding en hoe zij kunnen overleven met hiv/aids. Ook mensen die met hiv-patienten te maken hebben door hun werk, zoals gezondheidswerkers, NGO’s en lokale gezondheidsdiensten, krijgen een workshop en worden getraind in de omgang en behandeling van patiënten.


     Flores Homestay Network


Steeds meer toeristen vinden hun weg naar het eiland Flores. Ze komen jammer genoeg alleen maar voor de Komodovaraan en de grote kratermeren van Kelimutu, terwijl de dorpen die afgelegen liggen ook heel veel te bieden hebben.

Het gevolg is dat deze dorpjes zich niet kunnen ontwikkelen. 'De inwoners krijgen geen werk en daardoor geen inkomen. De jeugd vertrekt uit de dorpen omdat er simpelweg geen werk is. De dorpjes raken verarmd’, aldus Nina van Toulon. 

In de workshop Flores Homestay Network leren dorpsbewoners over hoe zij bijvoorbeeld een homestay kunnen opzetten. Na de workshop worden ze bijgestaan door professionials (vrijwilligers) die de dorpsbewoners leren over gastvrijheid, hygiëne en de minimumeisen van een homestay.

'We willen geen guesthouse van cement neerzetten in een dorp. Het idee is meer om een bestaand huis aan te passen. Want je hebt hele mooie architectuur daar’, vertelt Nina.


     Geld nodig


Om al deze workshops te kunnen organiseren is er natuurlijk geld nodig. Dat geld is onder andere bedoeld voor verblijfs- en transportatiekosten van de vroedvrouwen en aidspatiënten. 'Die aidspatienten zijn arm en hebben geen geld', legt Nina uit.

Nina hoopt dat er bedrijven zijn die de workshops van Eco Flores willen steunen. Wat betreft de workshop 'Flores Homestay Network' hoopt Nina op hulp van bedrijven die iets met Flores en Indonesië te maken hebben op het gebied van toerisme. Ze mikt daarbij met name op Nederlandse touroperators die op Flores reizen aanbieden.

'Als we 14 bedrijven hebben die elk 350 euro zouden geven, dan is die hele workshop al betaald.' Reisorganisatie Sunda Trails heeft bijvoorbeeld al 350 euro geschonken. 

Maar ook particulieren kunnen natuurlijk doneren. 'Het is in Flores echt arm. Te veel mensen zijn ziek en er is geen geld voor medicijnen. Als we niet genoeg geld bij elkaar krijgen, moeten we in de workshops gaan schrappen. Dat zou doodzonde zijn. We moeten alles op alles zetten', aldus Nina van Toulon aan Indonesiënu.

Meer weten over Eco Flores en de workshops die in oktober gaan plaatsvinden? Bezoek dan hun website: Eco Flores

Gerelateerde artikelen

Gratis: Condooms met durian-smaakje

Gratis: Condooms met durian-smaakje

27-02-2014 | Voorlichtingsprogramma in Denpasar
Condooms zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en smaken. Dat is natuurlijk leuk en aardig, maar het belangr...
Meer »
Speak Bahasa Indonesia please!

Speak Bahasa Indonesia please!

29-10-2013 | Bahasa Indonesia Congress, Jakarta
The Jakarta Post meldt dat een aantal Indonesische ministers graag zou willen zien dat de Indonesische taal – het ...
Meer »
Lekker kommetje balletjessoep

Lekker kommetje balletjessoep

07-05-2013 | Flowgi helpt kansarme kinderen in Yogyakarta
‘Kinderhartjes veroveren doe je met een simpel gerecht als bakso (balletjessoep)’, aldus Lucy Flokstra van F...
Meer »
Larantuka viert Goede Week

Larantuka viert Goede Week

26-03-2014 | Larantuka, Oost-Flores
Elk jaar, in de week voor Paaszondag, vieren de inwoners van Larantuka, Oost-Flores, de Goede Week, ook wel Semana Santa...
Meer »
INYS brengt jongeren bij elkaar

INYS brengt jongeren bij elkaar

17-10-2013 | Indonesia Nederland Youth Society
Zaterdag 19 oktober vindt de officiële inauguratie van de Indonesia Nederland Youth Society (INYS) plaats. Wat is d...
Meer »
Boeken voor Papua

Boeken voor Papua

04-07-2013 | Een kostbaar bezit
In de provincie West-Papua zijn boeken een kostbaar bezit. Boeken zijn erg duur in dit deel van Indonesië. Dit ligt...
Meer »
Inspirerende tekeningen uit de tropen

Inspirerende tekeningen uit de tropen

18-06-2013 | Face This zet zich in voor beter onderwijs in Indonesië
Kijk op de website van de Nederlandse stichting Face This en je ziet allerlei kleurrijke T-shirts met vrolijke prin...
Meer »