IndonesieNU

Doodzieke Sumatraanse tijger uit lijden verlost

Doodzieke Sumatraanse tijgeruit lijden verlost

02-09-2013 | Melani wordt ingeslapen
De uitgehongerde en doodzieke Sumatraanse tijger Melani kan niet meer gered worden. Dierenartsen hebben aangeraden de 15-jarige tijger maar in te laten slapen. Dat meldt The Jakarta Globe.
Melani werd opgevangen in Kebun Binatang Surabaya – de grootste dierentuin van Indonesië. De afgelopen 5 jaar had Melani te kampen met spijsverteringsklachten. Ze verloor in die periode veel gewicht. Van de oorspronkelijke 75 kilo’s bleven er maar 44 over. In juni dit jaar werd pas duidelijk wat de oorzaak was van haar verslechterde toestand; Ze at jarenlang vlees waar de giftige stof formaline in zat.

Enige tijd geleden werd Melani overgebracht naar Taman Safari, een dierentuin in Cisarua, West-Java, waar ze medische zorg kreeg. Maar dit alles mag niet baten.

'Wij hebben ons uiterste best gedaan Melani te helpen bij haar herstel, maar de kans op overleven is erg klein', vertelt Tony Sumampau, de directeur van Taman Safari, in The Jakarta Globe.

Na jarenlang vlees met formaline te hebben gegeten, kan Melani’s maag geen vast voedsel meer verwerken. Ze heeft een ernstige infectie in de maag en haar dikke darm en lever functioneren niet meer. 

De dierentuin van Surabaya kwam 3 jaar geleden zwaar onder vuur te liggen, na meldingen van 25 sterfgevallen per maand onder de dieren.

De Sumatraanse tijgers in de dierentuin van Surabaya maken deel uit van een fokprogramma. Ze leven onder erbarmelijke omstandigheden, op elkaar gepakt in vieze, kleine hokken. Stafleden zouden betrokken zijn bij de illegale handel van wilde dieren. Mismanagement en corruptie bezorgen de eens zo befaamde dierentuin een slechte naam.

Meer lezen? Bezoek de website van The Jakarta Globe.

Foto: PG Palmer

Gerelateerde artikelen

18 juni, het einde voor Gang Dolly

18 juni, het einde voor Gang Dolly

17-06-2014 | Grootste rosse buurt van Indonesië
Woensdag 18 juni is het zover. Dan sluit het stadsbestuur van Surabaya Gang Dolly [Lees ook: Surabaya sluit grootste ros...
Meer »