IndonesieNU

Ragunan oudste dierentuin van Indonesië

Ragunan oudste dierentuin vanIndonesië

02-01-2017 | Ervaar Jakarta
Dierentuin Ragunan is een van de vele populaire attracties in Jakarta. Ragunan wordt met name in het weekend en in de vakantieperiode druk bezocht. Indonesiënu neemt je mee naar de oudste dierentuin van Indonesië: Kebun Binatang Ragunan. 
De geschiedenis van Ragunan kan niet los worden gezien van de geschiedenis van de Nederlandse aanwezigheid in het toenmalige Nederlands-Indië. 

In 1864, toen Jakarta nog Batavia heette en Indonesië nog Nederlands-Indië was, werd op 19 september de allereerste dierentuin in de archipel opgericht. De dierentuin werd "Planten- en Dierentuin" genoemd en lag in het stadsdeel Cikini, Zuid-Jakarta, op een stuk grond ter grootte van 10 hectare dat beschikbaar werd gesteld door de bekende Javaanse schilder Raden Saleh

Tropenmuseum, part of the National Museum of World Cultures [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons
Foto: Ingang van de Planten- en Dierentuin, Batavia, Collectie Tropen Museum.

In 1949, vier jaar na de Indonesische onafhankelijkheid, werd "Planten- en Dierentuin" omgedoopt tot Kebun Binatang Cikini (de dierentuin van Cikini). Maar al snel werd het 10 hectare stuk grond te klein om alle flora en fauna te herbergen. De dierentuin werd verplaatst naar Ragunan, Zuid-Jakarta. 450 dieren verhuisden mee.
 
Dierentuin Ragunan werd op 22 juni 1966 officieel geopend. Op het vorige terrein ligt nu Taman Ismail Marzuki, het Centrum voor Kunst en Cultuur. 

Taman Margasatwa Ragunan

Een toegangskaartje voor Ragunan kost omgerekend nog geen 50 cent. De goedkope toegangsprijs maakt de dierentuin tot een van de populairste toeristische attracties in de Indonesische hoofdstad. Wat Ragunan ook bijzonder maakt, is de oppervlakte: 147 hectare. Ragunan is daarmee een van de grootste dierentuinen ter wereld.

Een leuke manier om het park te verkennen, is per fiets. Fietsen kun je bij de ingang tegen een klein prijsje huren. De vele bomen die in het park staan, maken het fietsen of het wandelen een aangename bezigheid. Met meer dan 20.000 bomen, is het niet moeilijk een beschut plekje te vinden in Ragunan. De schaduwrijke bomen maken de hitte in de Indonesische hoofdstad enigszins draaglijker.

Dierentuin Ragunan herbergt bijna 300 diersoorten en bijna 200 plantensoorten. Hoogtepunten in het park zijn de nijlpaarden, de Sumatraanse olifant, de zoutwaterkrokodil en de Sumatraanse tijger. 

Taman Margasatwa Ragunan
Taman Margasatwa Ragunan
Taman Margasatwa Ragunan

Een heel bijzondere attractie in Ragunan is The Schmutzer Primate Center dat geopend werd in 2002. Het is een van de grootste centra voor primaten ter wereld. In het 13 hectare grote centrum leven verscheidene primaten zoals gorilla's, chimpansees en orang-oetans.

Taman Margasatwa Ragunan

Het centrum is genoemd naar wijlen Pauline Antoinette Schmutzer-Versteegh, dierenliefhebster, schilderes en filantroop. Zij liet na haar dood al haar bezittingen na aan de The Gibbon Foundation die wordt voorgezeten door de Nederlander Willie Smits. 

Taman Margasatwa Ragunan

Het centrum heeft een zogeheten 'open zoo concept'. De primaten leven in verblijven die de leefomgeving van de dieren zoveel mogelijk nabootsen. Bezoekers kunnen de gorilla's via een loopbrug van bovenaf bekijken of via een stenen pad. De gorilla's leven op een soort eilanden omgeven door water. 

Taman Margasatwa Ragunan

Een andere bijzondere attractie in het centrum is het verblijf van de orang-oetans. Als je geluk hebt, kun je de dieren vanachter donker getinte ramen bekijken. Bezoekers zijn onzichtbaar voor de dieren.

Ragunan is makkelijk te bereiken met de TransJakarta (buslijn 06) richting Ragunan of met de taxi. Vraag de chauffeur om je naar Kebun Binatang Ragunan te brengen. 

Direntuin Ragunan is dagelijks geopend m.u.v. maandag, want dan hebben de dieren een dagje vrij. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

De mangrovebossen van Jakarta

De mangrovebossen van Jakarta

10-08-2015 | Ervaar Jakarta
Als je aan Jakarta denkt, denk je misschien aan een grote, drukke stad met hoge wolkenkrabbers, moderne winkelcentra, en...
Meer »
De Chinese wijk in Tangerang

De Chinese wijk in Tangerang

23-02-2015 | Ervaar Jakarta
Chinees schrift prijkt op de voorgevels van huizen aan weerszijden van de zijstraat die wij zijn ingeslagen. In een aant...
Meer »
5 topattracties in Jakarta

5 topattracties in Jakarta

18-03-2013 | Ervaar Jakarta
Laat Jakarta niet alleen maar een transitstad zijn voor je verdere reis door Indonesië. De Indonesische hoofdstad h...
Meer »
Ervaar Jakarta

Ervaar Jakarta

01-06-2014 | Rubriek
Op het gebied van cultuur, nachtleven, eten en winkelen heeft Jakarta zeer veel te bieden. In de rubriek 'Jakar...
Meer »
Ervaar Indonesië in 1 dag!

Ervaar Indonesië in 1 dag!

15-01-2014 | Ervaar Jakarta
Indonesië ervaren in 1 dag? Dat kan in de Indonesische hoofdstad Jakarta en wel in Taman Mini Indonesia Indah (TMII...
Meer »
Dit is Oud-Batavia

Dit is Oud-Batavia

27-05-2013 | Ervaar Jakarta
Batavia kennen we allemaal wel: de hoofdstad van het voormalige Nederlands-Indië. Oud-Batavia is echter nog niet zo...
Meer »