IndonesieNU

De voordelen van het eten van een bananenblad

De voordelen van het eten vaneen bananenblad

11-03-2015 | Artikel
Het eten van een bananenblad, in het Indonesisch daun pisang, iets is dat je zeker moet proberen wanneer je in Indonesië bent. Het eten van een bananenblad geeft de maaltijd een extra dimensie. Verscheidene restaurants en eethuisjes in Indonesië serveren gerechten op een bananenblad. De gezondheidssite Healthmeup.com schrijft dat deze gewoonte, die al duizenden jaren oud is, niet alleen gezondheidsvoordelen met zich meebrengt, maar ook ecovriendelijk is. Hieronder de vijf voordelen van het eten van een bananenblad.

1. Gezond

Bananenbladeren bevatten plantaardige afgeleide verbindingen – de zogeheten polyfenolen – zoals epigallocatechinegallaat of EGCG die ook in groene thee zitten. Deze natuurlijke antioxidanten bestrijden vrije radicalen en beschermen tegen ziektes. Gerechten die op een bananenblad worden geserveerd, absorberen de polyfenolen van het blad. De gezonde eigenschappen van het bananenblad komen zo in het voedsel terecht.

Bananenbladeren zouden ook antibacteriële eigenschappen hebben die bacteriën in het voedsel doden, waardoor het risico dat je ziek wordt, wordt verkleind.

bananenblad
 

2. Smaakvol

Indonesiënu vindt dat het eten dat geserveerd wordt op een bananenblad veel lekkerder smaakt dan wanneer het op een bord wordt geserveerd. En dat is niet zonder reden. Bananenbladeren zijn voorzien van een wasachtig laagje met een subtiele maar uitgesproken smaak. Wanneer warm eten in aanraking komt met het blad, smelt de was van het bananenblad en geeft daarmee smaak aan het voedsel.


3. Ecovriendelijk

Op de markt in Indonesië, de pasar, kun je bepaalde gerechten ook laten verpakken in een bananenblad. Dat is veel duurzamer dan het gebruik van plastic verpakkingen. Bananenbladeren composteren namelijk heel snel. Plastic lost pas na honderden jaren op.

bananenblad


4. Hygiënisch

Bananenbladeren zijn op zichzelf al schoon. Voor gebruik, worden bananenbladeren gereinigd met een klein beetje water. Als je in een eetgelegenheid bent met een twijfelachtige hygiëne, ben je veel beter af door te eten van een bananenblad dan van een bord dat niet goed gereinigd is. Dat brengt ons meteen bij het volgende punt.


5. Vrij van chemicaliën

Porseleinen of aardewerk borden worden gewassen met water en zeep. Sporen van de chemicaliën die in het afwasmiddel zitten kunnen op het bord achterblijven en het voedsel aantasten. Bananenbladeren hoeven voor gebruik slechts gereinigd te worden met een klein beetje water. Daar is geen afwasmiddel voor nodig.

bananenblad

In Nederland zijn bananenbladeren te verkrijgen in Aziatische winkels. Meestal worden ze bewaard in het vriesvak. 
 
Foto's: Indonesiënu

Gerelateerde artikelen

5 populaire tempe-gerechten

5 populaire tempe-gerechten

08-09-2015 | Culinair
Tempe is een typisch Indonesisch voedselproduct. Het is gezond en wij vinden het erg lekker. Tempe is gemaakt van sojabo...
Meer »
Groen in Indonesië

Groen in Indonesië

03-09-2015 | Artikel
Als wij aan groen denken, denken wij meteen aan gras. In Indonesië dan. Groen is de kleur van de natuur, het leven....
Meer »
Rood in Indonesië

Rood in Indonesië

17-03-2015 | Artikel
Rood heeft vele betekenissen. Het is de kleur van de liefde, van kracht en energie, maar ook van gevaar. Het Indonesisch...
Meer »
Hoe meer, hoe gezelliger!

Hoe meer, hoe gezelliger!

12-03-2015 | Artikel
Het lijkt of er in Indonesië meer brommers dan auto’s zijn op de weg. Het merendeel van de Indonesiërs k...
Meer »
Nasi bungkus, verpakte rijst

Nasi bungkus, verpakte rijst

07-02-2017 | Culinair
Indonesiërs hebben niet altijd zin of tijd om gerechten, die zij in eenvoudige eetgelegenheden als warung makan of ...
Meer »
Lekkere loempia's in Semarang

Lekkere loempia's in Semarang

27-09-2013 | Ervaar Midden-Java
Semarang, de hoofdstad van de provincie Midden-Java, wordt ook wel de loempia-stad van Indonesië genoemd. Volgens I...
Meer »
Yogyakarta, gudeg-stad

Yogyakarta, gudeg-stad

11-08-2013 | Culinair
Wanneer je in Yogyakarta bent, bezoek dan eens Kampung Wijilan. Hier vind je de beste gudeg in town. Gudeg – een t...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »
Blauw in Indonesië

Blauw in Indonesië

07-09-2015 | Artikel
Blauw is de kleur van rust en betrouwbaarheid. Het Indonesische woord voor blauw is biru. Biru in Indonesië is de k...
Meer »
Opstaan! Naar school!

Opstaan! Naar school!

31-08-2015 | Artikel
Als je in Indonesië loopt, zie je voor en na schooltijd vaak schoolkinderen met een schooluniform aan. In Nederland...
Meer »
Hoe kies je een rijpe durian?

Hoe kies je een rijpe durian?

09-03-2015 | Culinair
Dit artikel is speciaal voor durian-liefhebbers. De volgende vijf tips kunnen als leidraad dienen voor het kiezen van ee...
Meer »
Van Arabica tot Robusta

Van Arabica tot Robusta

30-07-2014 | Ervaar Indonesië
Indonesië is een van de grootste koffieproducerende landen ter wereld. Door de gunstige geografische ligging is het...
Meer »