IndonesieNU

De rotsgraven van Lemo, Tana Toraja

De rotsgraven van Lemo, TanaToraja

27-03-2018 | Ervaar Sulawesi
Op een aantal plekken na, zijn eigenlijk bijna alle bezienswaardigheden in Tana Toraja, Zuid-Sulawesi, gericht op de dood. Zo ook de populaire attractie Lemo waar Tau Tau (levensgrote houten poppen) de wacht houden over de overledenen. 
Lemo staat bekend om de rotsgraven waar de lichamen van overledenen in een rotswand worden bijgezet. Het is een van de oudste laatste rustplaatsen voor de Toraja, de etnische bevolkingsgroep van Tana Toraja [Lees ook: Tana Toraja, waar het leven draait om de dood].

Om de rotsgraven te bereiken, moet je vanaf de parkeerplaats eerst een stukje te voet afleggen, langs rijstvelden en huizen van dorpsbewoners. Na een korte wandeling doemt een steile rotswand uit het niets op. 
 
zuid-sulawesi lemo tana toraja rotswand
Metershoge, steile rotswand van Lemo.

In de rotswand, die tientallen meters hoog is, zijn openingen te zien die zijn afgesloten met houten planken. In deze grafkamers liggen de lichamen van de overledenen die met behulp van een ladder naar boven zijn gedragen. De houten doodskist, erong genoemd, blijft beneden achter.

In de rotswand zijn meer dan 70 grafkamers te zien die elk een afmeting hebben van ongeveer 3 x 5 meter. De grafkamers worden met de hand uitgehouwen, een maandenlange klus. Hoe hoger de grafkamer, hoe hoger de sociale status van de overledene.
 
zuid-sulawesi tana toraja lemo erong doodskist
Erong, houten doodskisten, die beneden zijn achtergelaten.

De rotsgraven van Lemo bestaan al sinds de 16de eeuw. Op een soort balkon houden Tau-Tau de wacht over de doden. Deze houten poppen stellen de overledenen voor. De Tau-Tau zijn alleen bedoeld voor de Toraja van adel. 

Bij een aantal Tau-Tau zie je dat een van de handen naar boven is gericht en de andere naar beneden. De hand die naar boven is gericht, is een verzoek om hulp aan de nakomelingen om rituelen te houden opdat de ziel van de overledene het hiernamaals mag bereiken. De hand die ietwat naar beneden is gericht, toont aan dat de overledene over zijn of haar nakomelingen waakt.
 
zuid-sulawesi tana toraja lemo tau tau
Tau-Tau, levensgrote houte poppen die de overledenen moeten voorstellen.

Voor elke pop die geplaatst wordt, moet er een aantal rituelen gehouden worden. Een daarvan is het slachten van 24 buffels. Alleen rijke Toraja kunnen zich dat veroorloven. De Tau-Tau zijn dus een symbool van sociale status. 

Eens in de zoveel tijd houden de nabestaanden rituelen om de overledenen te herdenken en te eren. De kleding van de poppen worden vervangen door nieuwe, en er worden offers gebracht voor de doden. 
 
zuid-sulawesi tana toraja lemo tau-tau poppen
Eens in de zoveel tijd houden de nabestaanden rituelen om de overledenen te herdenken en te eren.

Lemo ligt zo'n 12 kilometer ten zuiden van Rantepao, de hoofdstad van het regentschap Noord-Toraja én de perfecte uitvalsbasis voor dagtrips in de omgeving. Lees ook: Tana Toraja, het Land van de Toraja 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »