IndonesieNU

De kratermeren bij de vulkaan Kelimutu

De kratermeren bij de vulkaanKelimutu

03-04-2018 | Ervaar Flores
Flores is rijk aan cultuur en natuur. Een populaire bezienswaardigheid is de vulkaan Kelimutu, de meest bekende en meest bezochte vulkaan op dit prachtige eiland in Indonesië. 
Kelimutu staat met name bekend om de drie kratermeren die elk een andere kleur hebben. Heel bijzonder, want hoewel de meren gevoed worden door dezelfde gasbron en chemicaliën, heeft elk kratermeer een unieke kleur die zomaar weer kan veranderen. Geologen zeggen dat de kratermeren zijn ontstaan na een grote uitbarsting in 1830. De meren hadden toentertijd een andere kleur dan nu.

Op onderstaande foto is het 'zwarte kratermeer' te zien. Dit meer is incidenteel donkerrood afhankelijk van veranderingen in de chemische processen. 
 
flores kelimutu zwarte kratermeer
Het zwarte kratermeer. 

De meren van Kelimutu liggen dicht bij elkaar en worden tot op de dag van vandaag beschouwd als een belangrijke rituele plek. Omwonenden geloven dat, telkens wanneer de kratermeren van kleur veranderen, er offers moeten worden gebracht aan de zielen van de overledenen. 

De lokale bevolking gelooft dat de kratermeren worden bewoond door de zielen van de overledenen. Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, het  blauwe/groene kratermeer, is de verblijfplaats van de zielen van mensen die op jonge leeftijd zijn overleden. Tiwu Ata Polo, het rode kratermeer, wordt bewoond door de zielen van overledenen die slechte dingen hebben gedaan in hun leven. Tiwu Ata Mbupu, het meestal witte kratermeer, is de rustplaats van de zielen van mensen die op latere leeftijd zijn overleden. 

Voordat de zielen de meren mogen betreden, moete zij bij de toegangspoort tot de kratermeren eerst langs Konde Ratu. Konde Ratu is de bewaker van de kratermeren. Hij bepaalt welke zielen welk meer mogen betreden. 
flores kratermeren kelimutu
De kratermeren van Kelimutu, verblijfplaats van de zielen van de overledenen.

​Kelimutu ligt in het Kelimutu Nationaal Park in Centraal Flores. De meeste toeristen bezoeken Kelimutu vóór zonsopgang. Door het wolkendek dat boven het gebied hangt, is het niet altijd met zekerheid vast te stellen of de meren 's ochtends goed te zien zijn. Ook een wolkenvrije zonsopgang is niet gegarandeerd. 

Aan het eind van de middag is er meer kans op vrij zicht op de kratermeren en kunnen bezoekers genieten van de zonsondergang. 
 
flores kelimutu zonsopgang
Bezoeker maakt een foto bij zonsopgang.

Moni is de dichtstbijzijnde (kleine) stad aan de voet van de Kelimutu en tegelijkertijd ook de toegangspoort tot de vulkaan. Door de aanleg van een verharde weg tussen Moni en de parkeerplaats bij Kelimutu is de vulkaan goed bereikbaar. 

Ook de betonnen traptreden vanaf de parkeerplaats tot aan het uitkijkplatform maken de vulkaan makkelijk begaanbaar (een wandeltocht van ongeveer een half uur). 
 
flores kelimutu
Betonnen traptreden maken de vulkaan goed bereikbaar. 

Buitenlandse toeristen betalen voor een toegangskaart 150 duizend rupiah per persoon op een doordeweekse dag en 225 duizend rupiah per persoon in het weekend (prijswijzigingen voorbehouden). 

Meer weten over Flores? Lees ook: Reis langs de valleien, vulkanen en geheimen van Flores
 
Foto's: Villa Sinar Cinta

Gerelateerde artikelen

Natuur in Bandung

Natuur in Bandung

17-07-2017 | Ervaar West-Java
Bandung is een geweldige stad om een aantal dagen te verblijven. Er is van alles te doen. Je kunt er culinair genieten, ...
Meer »
Idul Fitri in Indonesië

Idul Fitri in Indonesië

05-07-2016 | Artikel
Idul Fitri – het einde van de vastenmaand, is het grootste en belangrijkste feest in Indonesië. De dag begint...
Meer »
Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »
Sinterklaas op de Molukken

Sinterklaas op de Molukken

05-12-2016 | Ervaar Molukken
Sinterklaas brengt op zijn verjaardag ook een bezoek aan de kinderen van Ambon (de Molukken). Niet op zijn witte schimme...
Meer »
5 populaire tahu-gerechten

5 populaire tahu-gerechten

15-09-2015 | Culinair
Tofoe, in het Indonesisch tahu, is een eiwitrijk sojaproduct. Tahu wordt net als tempe veel gebruikt als vleesvervanger....
Meer »