IndonesieNU

De heilige vulkaan Bromo

De heilige vulkaan Bromo

20-10-2016 | Ervaar Oost-Java
De Tenggerezen, de oorspronkelijke bewoners van het Tengger-gebied, het gebied waar de Bromo vulkaan ligt, beschouwen de Bromo als heilige berg. De vulkaan is genoemd naar de Hindoegod Brahma, de schepper van het heelal. Indonesiënu neemt je mee naar deze populaire bestemming in de provincie Oost-Java. 
Een bezoek aan Oost-Java is niet compleet zonder een bezoek aan de nog actieve vulkaan Bromo. Deze populaire toeristische bestemming ligt in een zeer bijzonder maanachtig landschap. Dé ideale plek voor de mooiste panorama's. 

De heilige vulkaan Bromo

De Bromo is misschien niet de hoogste berg in de provincie Oost-Java, het is wel de meest populaire toeristische attractie in de regio. Met 2392 meter doet hij onder voor zijn 'grote broer' Semeru die een hoogte heeft van 3676 meter en net als de Bromo in het Bromo-Tengger-Semeru Nationaal Park ligt. Toch trekt de Bromo fors meer bezoekers dan andere vulkanen in Oost-Java. Dit heeft onder andere te maken met de, naar Indonesische maatstaven, goede infrastructuur in het gebied.

De heilige vulkaan Bromo

De meeste toeristen komen naar de Bromo om van de zonsopgang te genieten. Het populairste uitkijkpunt voor deze activiteit is Penanjakan 1. Andere veelbezochte uitkijkpunten zijn Penanjakan 2 en Puncak B29. Deze uitkijkpunten zijn per jeep te bereiken. Ook zijn er toeristen die ervoor kiezen het traject te voet of te paard af te leggen.  

Toeristen die de zonsopgang willen aanschouwen, vertrekken rond middernacht rechtstreeks vanuit Surabaya (de hoofdstad van Oost-Java), Malang of Probolinggo. Het merendeel van de toeristen kiest echter voor een overnachting in Cemoro Lawang, het dichtstbijzijnde dorp bij de vulkaankrater, waar volop keuze is aan eenvoudige accommodatie. Vanuit dit dorpje heb je een schitterend uitzicht op de Bromo en omgeving. Bij helder weer is de Semeru goed te zien. De berg torent hoog uit boven zijn kleine broertje Bromo.

Toeristen die in het dorpje Cemoro Lawang verblijven, mogen iets later hun bed uit, dan toeristen die uit Surabaya of Malang vertrekken. Cemoro Lawang-gangers vertrekken meestal met een jeep naar een van eerder genoemde uitkijkpunten. Daar aangekomen is het wachten op de zonsopgang.

De heilige vulkaan Bromo

Vergeet niet dat het in Cemoro Lawang behoorlijk koud kan zijn. Een jas, een sjaal en een muts zijn best handige kledingstukken om mee te nemen.

Op een paar luxe onderkomens zijn de hotels in het gebied over het algemeen eenvoudig te noemen. Dat kun je echter niet zien aan de prijzen. Vanwege de gunstige locatie dichtbij de Bromo, liggen de prijzen hier over het algemeen hoger dan in andere gebieden. 

Op sommige dagen, met name in het weekend en op vrije dagen, kan het erg druk zijn bij de uitkijkpunten. De zonsopgang bij de Bromo is een van de hoogtepunten van een bezoek aan Oost-Java. Wees erop voorbereid dat je niet de enige bent die de zonsopgang wilt gadeslaan. Geniet van het moment, geniet van de drukte en wacht tot de eerste zonnestralen zich laten zien.  

De heilige vulkaan Bromo

De zonsopgang bij de Bromo is adembenemend. Bij het zien van de eerste zonnestralen, vergeet je dat het zo koud is. De rokende Bromo, de berg Batok en de vulkaan Semeru worden steeds beter zichtbaar. 

Na de zonsopgang brengen jeeps toeristen via de zandzee naar de tempel aan de voet van de Bromo. Van daaruit leg je de route naar de trap die naar de krater leidt te voet af. Je kunt ook een paard huren. De vulkaankrater heeft een diameter van ongeveer 800 meter. Draag een mondkapje of gebruik een sjaal tegen de sterke zwavelgeur.  

De heilige vulkaan Bromo

Geen zin om vroeg op te staan? Ook de zonsondergang bij de Bromo levert mooie plaatjes op. 

De meeste toeristen die de Bromo bezoeken, doen dit via een lokale touroperator. De excursie naar de vulkaan is inclusief vervoer en toegangsgelden. Naast een bezoek aan de vulkaankrater, bieden touroperators ook excursies aan naar de zandzee en de savanne. 

De heilige vulkaan Bromo
De heilige vulkaan Bromo

Bij een eruptie van de Bromo mogen toeristen en lokale bewoners zich alleen in de veilige zone begeven. Deze veilige zone wordt door de lokale autoriteiten vastgesteld. Een eruptie van de Bromo hoeft niet te betekenen dat je deze populaire vulkaan maar moet mijden. Vanaf de door de lokale autoriteiten vastgestelde veilige plekken kun je de Bromo nog steeds bewonderen. Een rokende Bromo is ook zeer bijzonder om te zien...
 

Lees ook: Bromo is altijd de moeite van een bezoek waard


De heilige vulkaan Bromo

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Ervaar Hotel Tugu Malang

Ervaar Hotel Tugu Malang

02-04-2015 | Advertorial
Je bent nog niet in Malang geweest als je nog niet in Hotel Tugu Malang hebt overnacht. In dit zeer unieke en gerieflijk...
Meer »
Vind rust in Soekarno-stad

Vind rust in Soekarno-stad

24-07-2014 | Ervaar Oost-Java
In het zuidelijk deel van Oost-Java, aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Kelud, ligt Blitar. Op een uurtje rij...
Meer »
Ervaar Malang op de fiets

Ervaar Malang op de fiets

03-07-2014 | Advertorial
Een van de manieren om Malang (Oost-Java) van dichtbij te ervaren, is door middel van een fietstocht. Een gids leidt je ...
Meer »
Ervaar Hotel Tugu Blitar

Ervaar Hotel Tugu Blitar

28-07-2014 | Advertorial
In het centrum van het rustige en gerieflijke stadje Blitar, staat het idyllische Hotel Tugu Blitar. In dit gebouw uit 1...
Meer »
Ervaar Blitar op de fiets

Ervaar Blitar op de fiets

27-07-2014 | Advertorial
Voel de wind door je haren. Zie de groene rijstvelden langs je voorbijtrekken. Snuif de zoete geur van Javaanse suiker o...
Meer »
Zoek verkoeling in Malang

Zoek verkoeling in Malang

26-06-2014 | Ervaar Oost-Java
Relax en geniet van de Nederlandse koloniale architectuur waar deze stad zo bekend om staat. Bezoek de nabijgelegen temp...
Meer »