IndonesieNU

De eruptie van de Agung is een freatische eruptie

De eruptie van de Agung is eenfreatische eruptie

22-11-2017 | Nieuws
De eruptie van de vulkaan Agung op Bali op dinsdag 21 november 2017 is een zogeheten freatische eruptie. Er is sprake van een freatische eruptie wanneer magma in contact komt met grond- of oppervlaktewater. Door de extreem hoge temperatuur van het magma wordt het water omgezet in stoom. De Agung spuwde dinsdag donkere rook 700 meter de lucht in. 
Op de website van de Indonesische rampenbestrijdingsdienst BNPB staat dat een freatische eruptie moeilijk te voorspellen is en plotseling kan optreden. Vaak zijn er geen tekenen die wijzen op een freatische eruptie van een vulkaan. Wel kan het een voorbode zijn van een magmatische eruptie die gevaarlijker is. Bij een magmatische eruptie stoot de vulkaan gassen en (vloeibare) gesteente uit wanneer de magmakamer vol is en de druk te groot is.

Dat een freatische eruptie ook kan optreden voorafgaand aan een magmatische eruptie is te zien bij de vulkaan Sinabung (Noord-Sumatra) waar zich tussen 2010 tot begin 2013 freatische erupties voordeden, gevolgd door magmatische erupties die tot nu toe nog steeds voortduren.
 

     127 actieve vulkanen


In Indonesië is verscheidene keren sprake geweest van een freatische eruptie, zoals bij de vulkanen Dieng en Merapi (Midden-Java), Dempo (Zuid-Sumatra), Marapi (West-Sumatra) en Gamalama (Molukken). De uitstoot bij een freatische eruptie varieert en hangt af van de kracht die de stoom heeft. Vaak komt er bij de eruptie ook asregen, zand of grind neer in de directe omgeving van de vulkaan. 

Indonesië telt 127 actieve vulkanen met elk een eigen karakter, zegt de BNPB. Het is daarom heel belangrijk dat mensen de adviezen van de overheid goed opvolgen. De lokale autoriteiten benadrukken dat de situatie op Bali veilig is, zolang mensen de adviezen van de overheid opvolgen en buiten de gevarenzone blijven. Het vliegverkeer van en naar Bali verloopt normaal. 

De alarmstatus van de Agung staat nog steeds op niveau 3, de op een na hoogste alarmstatus voor vulkanen in Indonesië. Het Centrum voor Vulkanologie en Geologische Rampen (PVMBG) ziet nog geen reden om de alarmstatus te verhogen. De gevarenzone blijft staan op 6 tot 7,5 kilometer rondom de vulkaankrater. 

Gerelateerde artikelen

In luxe verblijven op Bali?

In luxe verblijven op Bali?

11-11-2017 | Advertorial
Op zoek naar luxe accommodatie op Bali? Neem dan een kijkje op de website van Bali Vakantie Verhuur. Bali Vakantie ...
Meer »
Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

29-06-2018 | Nieuws
I Gusti Ngurah Rai International Airport op Bali is om 14.30 uur lokale tijd weer open voor vliegverkeer. De luchthaven ...
Meer »
Luchthaven Bali weer open

Luchthaven Bali weer open

29-11-2017 | Nieuws
Na twee dagen gesloten te zijn geweest, is I Gusti Ngurah Rai International Airport weer open voor het vliegverkeer.&nbs...
Meer »
Obama houdt vakantie op Bali

Obama houdt vakantie op Bali

23-06-2017 | Nieuws
Voormalig president van de VS Barack Obama opent begin juli 2017 het Congres van de Indonesische Diaspora dat plaatsvind...
Meer »