IndonesieNU

De eeuwenoude grottekeningen van Leang-Leang, Zuid-Sulawesi

De eeuwenoude grottekeningenvan Leang-Leang, Zuid-Sulawesi

20-02-2018 | Nieuws
Heel bijzonder en zeker de moeite van een bezoek waard is het prehistorische park Leang-Leang in de Indonesische provincie Zuid-Sulawesi met grotten waar je afbeeldingen kunt zien die volgens wetenschappers zeker 40.000 jaar oud zijn. 
 
Leang-Leang maakt deel uit van het Bantimurung Nationaal Park en ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi [Lees ook: Makassar, toegangspoort tot Oost-Indonesië]. Het gebied wordt gekenmerkt door groene rijstvelden en kalksteenrotsen. 
 
leang-leang park
Leang-Leang betekent in de lokale taal 'Grot'.

In de lokale taal betekent Leang-Leang 'grot'. Een toepasselijke naam, want in het gebied liggen meer dan 30 prehistorische grotten. Enkele van die grotten zouden vroeger zijn bewoond door mensen. 

Bewijzen daarvan zijn afdrukken van menselijke handen en afbeeldingen van dieren die alleen op het eiland Sulawesi voorkomen, zoals het hertzwijn.  
 
leang-leang
Afdrukken van menselijke handen.
leang-leang hertzwijn
Kenmerkend aan het hertzwijn zijn de hoektanden die naar boven groeien.

In het park zijn twee grotten toegankelijk voor publiek: Pettakere en Pettae. Deze grotten, die volgens wetenschappers bewoond werden door jagers en verzamelaars, liggen 300 meter van elkaar af en mogen alleen worden betreden onder leiding van een gids. 
 
leang-leang grot
De grotten Pettakere en Pettae mogen alleen worden betreden onder leiding van een gids.

De grot Pettakere is te bereiken via een steile trap van zo'n 30 meter hoog. Bij binnenkomst zijn meteen de befaamde handafdrukken te zien. Volgens wetenschappers plaatsten de bewoners van de grot handafdrukken op de rotswand opdat kwade krachten en wilde dieren hun woonplek niet zouden binnendringen.

Sommige handafdrukken hebben slechts vier vingers (de duim ontbreekt). Dit was een teken van rouw, bijvoorbeeld omdat er iemand in de groep was gestorven. 
 
handafdrukken leang-leang
Op sommige handafdrukken zijn slechts vier vingers te zien.

De grottekeningen van Leang-Leang werden in de jaren '50 voor het eerst beschreven door de Nederlandse archeoloog Hendrik Robert van Heekeren. Archeologen dachten sindsdien dat het relatief jonge tekeningen waren.

Daar kwam in 2014 echter verandering in na nader onderzoek door Indonesische en Australische wetenschappers. Daaruit blijkt dat de tekeningen in Leang-Leang zeker 40.000 jaar oud zijn. Het zijn daarmee mogelijk de oudste grottekeningen ooit.
 
leang-leang uitzicht
Leang-Leang ligt ongeveer 40 kilometer ten noorden van Makassar.

Vergeet niet om ook een bezoek te brengen aan het nabijgelegen Rammang-Rammang waar je in een bootje kunt varen op een rivier die wordt omgeven door een groene natuur en kalksteenrotsen [Lees ook: Rammang-Rammang, vallei omgeven door kalksteenrotsen]. 

Foto's: Indonesiënu.nl

Gerelateerde artikelen

Fort Rotterdam in Makassar

Fort Rotterdam in Makassar

01-02-2018 | Ervaar Sulawesi
Een van de iconen van Makassar, de provinciehoofdstad van Zuid-Sulawesi, is Fort Rotterdam. Het Nederlandse fort, dat zi...
Meer »